SEO guru

Szerző:

2009 február 10Szubkult

Azt hiszem nem mondok nagy újdonságot ha azt mondom, hogy a keresőoptimalizálással (SEO) foglalkozó szakemberekről az emberek legtöbbjének a fejében elég téves képek élnek. Nem feltétken arra gondolok, hogy olyan sztereotípiákkal illetnék őket mint a geek rendszergazdákat, de hasonlóan hozzájuk, egész biztos, hogy valamilyen mágikus képességet és tulajdonságot rendelnek melléjük.

Leginkább azt, hogy ezek az emberek képesek őket a találati lista legmagasabb poziciójába repíteni. Sőt, talán még a Google logó felé is ha egy kicsit megemberelik magukat. Teszik mindezt havi 30 ezer forintért.

A repítéssel felfelé még nincs is gond, viszont az ott tartással azért már vannak problémák. Vagyis munka. Továbbá mit érünk napi 30 ezer látogatóval, ha a weboldalra érkezvén nem találják amit keresnek, képtelenek eligazodni, aztán 10 másodperc max, és tipliznek is.

A fenti sorokkal vágom, hogy nem sok újat mondtam. Nincs is nagyon most olyan friss személyes élményem, ami miatt ennek ki kellett volna “jönnie”.

Egy ügyféllel ritkán könnyű. A laikus ügyféllel mégnehezebb. A laikus és okoskodó, ráadásul bizalmatlannal pedig egyenesen kiborító :) Ezt persze nem árt “nekünk” kezelni valahogy.

Csak a nagy magyarázatok közben lehet azt érezni, hogy jesszus, itt olyan mélységekbe kellene belemenni, ami méginkább csak a bizalmatlanságát növeli azért, mert azt hiszi, hogy ködösítesz akkor, amikor Latent Semantic Indexingről beszélsz, vagy hasonlókról.

Ha lehetnének kívánságaim, azt szeretném, ha minden ügyfél legalább minimálisan képzett lenne a témában. Stop.

Értenék, hogy a SEO-ra nem szabad úgy tekinteni mint az ultimate megoldásra, ez legyen csak egy része az ő marketingstratégiájának. Stop.

Legyen tisztában azzal, hogy az optimalizált weboldal ergonómiája is nagyon fontos, erre legyen hajlandó áldozni is ha kell. Stop.

Ez nem 2 hetes meló. Sokkal hosszabb, és sok esetben folyamatos munkát igényel. Amiért szintén fizetni kell. Stop.

Garanciák kellenek. Érthető, a pénzéért szeretne mindenki egyrészt tisztességes munkát kapni, másrészt eredményt elérni a munka által.


seo guru, seoperman

És a végére egy kérdés. Mikor valaki konkrétan egy SEO gurut keres, akkor vajon egy szuperhőst szeretne? :)