Oldalbetöltődési idő mérése Google Analytics-el

Március végén olvashattuk a Google Analytics blogon – A fond farewell to Connection Speed , hogy a továbbiakban a Connection Speed meg fog szünni mint olyan. Histórikusan – tehát a múltbéli lekérdezések esetében – még elérhető marad, de aztán pápá. Írták, hogy dolgoznak ügyesen új – jobb(?) – megoldáson, amit hamarosan megjelentetnek.

Most ez meg is történt, – hivatalos bejelentés itt: Measure Page Load Time with Site Speed Analytics Report – és a mindenki számára elérhető új Google Analytics felületen, a Tartalom csoport alatt.

Mire jó ez az újítás?
Röviden: adatokat kaphatunk arra vonatkozóan, hogy a weboldalaink betöltődése mennyi időt vesz igénybe.

Miért jó ezt nekem tudni?
Az oldalak betöltődési ideje hatással van PPC esetében a Quality Score-ra, SEO “esetében” a rangsorolásra, de ami a legfontosabb, a lassú weboldalak nincsenek jó hatással a látogatók idegrendszerére – © alekosz -, csökkenthetik a konverziók számát és növelhetik az oldalt idő előtt elhagyókét.

Figyelni kell tehát ügyesen, és más adatokkal összevetve szép következtetések vonhatók és felismerések tehetők!

Alapból ez a funkció ki van kapcsolva, mivel az aktiválásához a tracking kód módosítására van szükségünk. E nélkül csak 0-ás értékeket látunk a vonatkozó helyeken.

A művelet nem bonyolult, akár a régebbi mérőkódot, akár az új async kódot használjuk is, ráadásul a munkánkat magyarul is megírt help page segíti ha szükség van rá. Ez szerintem egy teljesen korrekt írás, nem csak a technikai tennivalókról, hanem a beállítások után mért adatok értelmezéséről és felhasználásáról is hasznos tudnivalókat tartalmaz, érdemes tehát átfutni.