uCoz: ingyenes weblapszerkesztő és tárhely

Szerző:

2012 április 24Egyéb Tech

Néhány hete kaptam egy felkérést egy szolgáltatás bemutatására, én pedig vállaltam ezt a feladatot, kicsit illesztve a dolgokat a seoblog.hu fő témájához. így az általános bemutatás mellett igyekeztem a keresőoptimalizálás szempontjából is figyelni a lehetőségeket és megoldásokat.

A poszt írásakor próbáltam információkat gyűjteni a hazai kis és középvállalkozások weboldal “lefedettségével” kapcsolatban, viszont teljesen ellentmondó információkat találtam. Volt amelyik felmérés csak 30%, és volt olyan amelyik szerint 60%-uk nem rendelkezik saját honlappal. Okés, a módszertan és a definíciók felvetnek egy raklap kérdést, ezért inkább ezt a szálat kihagytam mint felvezetés.


Maradjunk annyiban, hogy egészen biztosan nagyon sok vállalkozásnak nincs még saját honlapja – olyanokra gondolok akiknek lehetne, és nem a sarki közértesre, akinek tényleg nem feltétlen kell -, egyfelől érdektelenség, megfelelő hozzáértés és anyagi okok miatt.

Itt jön képbe a uCoz, ami egy komplett tartalomkezelő rendszer, minden olyan szolgáltatással és kiegészítővel ami egy honlap üzemeltetése, menedzselése és fenntartása kapcsán felmerülő kérdésre megoldást kínál.

Segítségével az egyedi célokra kihegyezett oldalaktól kezdve  – fórum, blog, stb. -, a komplett és sokfunkciós weboldalakig gyakorlatilag mindent létrehozhatunk és kezelhetünk egyszerűen, weben keresztül.

A uCoz 2005-ben indult Oroszországban, napjainkra pedig már több mint 1.200.000 weboldal fut ennek a platformnak a segítségével. A TOP oldalakról ezen a linken található egy gyűjtemény: http://top.ucoz.hu/

 

A kezdetek

Egy új honlap létrehozása nem vesz több időt igénybe 10 percnél, persze a testreszabás, valamint a megfelelő modulok alkalmazása már picivel több idő, de mindenhol kapunk magyar nyelvű tájékoztatást. Ha pedig ne adj isten elakadnánk, akkor a http://forum.ucoz.hu/ oldalon kérhetjük a többi felhasználó segítségét.

A regisztráció, majd annak emailes megerősítése után azonnal hozzá is láthatunk weboldaluk létrehozásához. Menet közben többször “ütközünk” captcha-s megerősítésekbe, de gondoljuk arra, hogy ezek mind a rendszer biztonságát szolgálják, ezért ne okozzanak gondot.

Néhány alapvető információ megadása után kiválaszthatjuk, hogy milyen egyedi domainen szeretnénk az oldalunkat futtatni. Az alábbi képernyőképen látszik a felkínált domainek listája, ha ezek közül választunk, akkor pl. weboldalam.ucoz.hu címen lesz elérhető az oldalunk.

Teljesen jogos igényként merül fel az egyedi, saját domain alatt futó weboldal létrehozása, amit természetesen a rendszer támogat, és ezt később is beállíthatjuk. (Ha nincs még egyedi domain nevünk, akkor annak a költségeit megspórolhatjuk, ha a rendelkezésre álló csomagok valamelyikére legalább 1 évre előfizetünk. (Az árazásról majd később!)

 A továbbiakban jöhet a site neve, nyelve, valamint a megjelenés template-jének beállítása.

Több mint 250 előre gyártott sablon áll a rendelkezésünkre, hogy kiválasszuk a nekünk – és várhatóan a látogatóknak is – leginkább tetsző megjelenést. Nyilván itt is jogosan megjelenő kérés, hogy szeretnénk az adott témán változtatni. Később ez minden gond nélkül könnyen megtehető (oldal egységenként is!), valamint teljesen egyedi megjelenés létrehozására is van lehetőségünk.

 

A uCoz induláskor felkínál néhány modult, amelyeket egyből az induláskor a weblapunkra helyezhetünk, ezek között olyanokat találunk mint pl. fórum, fotóalbum, blog, stb.

A modulok ahogy már megszoktuk, később is hozzáadhatóak, illetve eltávolíthatóak.

Néhány hasznos modul a teljesség igénye nélkül:

  • Webshop
  • Chat
  • Blog
  • Fórum
  • Fotóalbum
  • Online játék
  • Szavazás
  • Vendégkönyv
  • E-mail formok
  • Tesztek

A weboldalunk néhány előre definiált oldallal indul, amit igény szerint a továbbiak bővíthetünk plusz oldalak hozzáadásával. Egy WYSIWYG editor van a segítségünk ebben. Az oldalak tetszés szerint szövegezhetőek, alakíthatóak, és olyan alapvető elemek mint a képek beszúrása mellett, további widgetek segítségével adhatunk plusz funkcionalítást az oldalhoz.


Ezek a beszúrható widget elemek gyakorlatilag minden igényt lefednek, van lehetőség a közösségi könyvjelzők és megosztók beillesztésén keresztül a twitter üzeneteink beszúrásáig minden. Azoknak akiknek ezeknek az elemeknek a kód szintű elhelyezése gondot okoz, ez egyszerű és nagy segítség.

A különböző oldalak hozzáférési jogosultságai több szinten állíthatóak, és ez a fajta kontroll az egész weboldal készítése során adott. Lehetőségünk van moderátorok, szerkesztők, stb. megadására, akiknek a hozzáférési jogosultságait tetszér szerint szabhatjuk.

Alapvető SEO elemek kezelése

Ahogy azt a poszt elején írtam, igyekeztem úgy szemlézni a szolgáltatást, hogy a létrehozandó oldalak/weboldal mennyire elégíti a keresőoptimalizálás alapjaival szemben támasztott elvárásaimat.

A következőkre kerestem a választ:

Egyedi TITLE és META Description megadása az oldalaknál
Mindkettőre van lehetőség természetesen, a META Description részhez a következő oldalon találunk segítséget: http://forum.ucoz.com/forum/49-15057-1

Google Analytics kód beszúrása
Erre is van lehetőségünk, nem kell tehát lemondanunk kedvenc analitikai rendszerünkről: http://forum.ucoz.com/forum/23-4659-1

Google Webmaster Tools hitelesítés
>File feltöltési lehetőség van, akár weben, akár pedig FTP-n keresztül, szóval ez sima ügy.

Sitemap.xml
Ez automatikusan generálódik, szerkesztési lehetőséget viszont nem találtam.

404-es oldal egyedi szerkesztése
Nem kifejezetten SEO, de nekem ez a fixa ideám, hogy a 404-es oldalaknak egyedinek kell lenniük, mert nincs annál kiábrándítóbb, mint egy default Apache vagy IIS hiba oldallal szembekerülni :) Megoldható egyszerűen.

“Keresőbarát” URL-ek
Az URL-ek tiszták.

Weboldal sebesség
A weboldalaink külföldi szervereken lesznek hostolva (UK, RU), de köszönhetően a megfelelő infrastruktúrának, a sebességükön ez mit sem látszik.

Mobil barát nézet
Alapvetően egy PDA barát verziót lehet megjeleníteni az oldalból, ami a mostani okostelefonokn nem a legmegfelelőbb, reméljük dolgoznak, hogy ez is rendben legyen.

Összeségében a szolgáltatás biztosította lehetőségek megfelelőek SEO szempontból, egy-két apróságtól eltekintve.

Árazás

A szolgáltatás alapvetően ingyenes, 400 megabyte tárhely, és a fent említett modulok és lehetőségek nagy része elérhető.

Bizonyos funkciók igénybe vételéhez azonban havi díjjat kell fizetnünk, ezeket a kínált opciók szerint csomagokba bontva találjuk meg. Nem kell horribilis összegekre gondolni, gyakorlatilag $3 és $9 dollár között mozognak az árak havi szinten, annak függvényében, hogy pontosan mit is szeretnénk és mire van szükségünk. Ha azt vesszük, hogy egy doboz cigi áráért van egy tárhelyünk, egy teljes funkcionalítást kínáló honlapunk, ügyfélszolgálati hozzáférésünk,  akkor ez nem is olyan rossz azt hiszem.

Verdikt

Ingyenes tárhelyet ilyen vagy olyan weblap megoldással sok helyen kínálnak ez kétségtelen. Én a tesztek során folyamatosan arra gondoltam és végkövetkeztetésként is ide lyukadtam ki, hogy azoknak a már említett kis és középvállalkozásoknak lehet elsősorban hasznos a uCoz nyújtotta csomag, akik idő, energia, pénz vagy szaktudás híjján eddig még nem mertek belefogni egy saját, önálló weblap elkészítésébe. Természetesen mindenki másnak is hasznos lehet, akiknek az elvárásai találkoznak a kínált lehetőségekkel. A 6 éve biztosan működő rendszer, a szolgáltatások tárháza és a köré épülő segítő közösség garancia erre.

A poszt terjedelme miatt messze nem tudott minden featuret rendesen bemutatni és megemlíteni, ezért mindenképpen javaslom, hogy alaposan böngésszük át a szolgáltatás dokumentációját.

Ahogy jeleztem, aktív fórum áll rendelkezésre ha segítségre van szükségünk, de van videós szekció is, ahol közérthető nyelven mutatnak be egy-egy beállítási lehetőséget vagy megoldást.
http://video.ucoz.com/