Google SearchWiki SEO kapcsolatok – Lesz hatás?

Szerző:

2008 november 24Google

Mi a nyavajatörése ez?

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a Google új “szolgáltatását”, melyet a múlt héten indított el szélesebb körben – egyelőre csak google.com -, inkább azt nézem meg, hogy ennek milyen SEO related vonulatai vannak, lesznek, lehetnek.

Akinek mágis új lenne az infó, az a következő linkek alatt talál részletesebb beszámolót és elemzést:

Hogyan fogja ez érinteni az oldalaim helyezését?

Akivel szembejött már ez a dolog, nyilván az volt az első kérdése, hogy vajon ennek milyen hatásai lesznek a site-ok helyezésére. Mi lesz ha 100 gmail-es account segítségével tornászom majd a SERP tetejére a lengéscsillapítókkal foglalkozó oldalamat?

A Google állásfoglalása ez:

Google emphasizes that changes made in the SearchWiki interface will have no impact on the traditional ranking of web pages. If you put your own site in the 1st position for your primary keywords, you’re the only Google user who’ll see your site at the top of the rankings. Your site will, however, be included when users click the “See all notes for this SearchWiki” link at the bottom of the page; that link leads to another page that shows what results other users have re-ordered, removed, or added.

Illetve ez:

The changes you make only affect your own searches. But SearchWiki also is a great way to share your insights with other searchers. You can see how the community has collectively edited the search results by clicking on the “See all notes for this SearchWiki” link.

Vagyis gyakorlatilag azt mondják, hogy egyelőre nincs hatása, de lehet, hogy egyszer majd lesz. Persez, amúgy nyilván nem hülyék találták ki az egészet, csodálkoznék ha nem játszották volna végig gyakorlatilag az összes lehetőséget ami szóba jöhet. Viszont az kétségtelen tény, hogy egyéb esetekben a Google használja a felhasználók felől visszaérkező adatokat, valamilyen kötegekben kezelve, a nagy számok törvénye alapján. Elég ha csak a Google toolbar adataira, vagy a SERP-re való visszalépésre gondolunk. Véleményem szerint tehát nem kizárt, hogy valamilyen mértékben számítani fog az, ha egy oldalt mondjuk 1 millió ember pozícionál majd előre.

Más kérdés viszont, hogy vajon az emberek fognak e ezzel törődni? Engem személy szerint teljesen hidegen hagy a dolog, és elég sokan vannak még ezzel így. Napi sok-sok keresésnél fogok kommenteket írni, és nyilakat nyomkodni? Nem tartom egyelőre valószínűnek. Nem merem azt mondani, hogy halott ötlet, de erős kétségeim vannak felőle. Meg lehet nézni, hogy a Mahalo is mennyire pörög. Mondjuk lehet csak az a baj, hogy megint nem tudok kilépni a masszív internet felhasználó szerepből, és átlag felhasználó fejjel gondolkodni. De az a fej, amelyik képes a komplett URL-t a böngésző címsora helyett a Google keresőmezőjébe írni, attól mit várhatunk? :)

Tegyük fel, hogy a “szavazgatásnak” lesz hatása a helyezésemre. Mit tehetek?

Ha lesz hatása a bevezetett SearchWiki-nek, akkor az egyik várhatóan az lesz, hogy a nem releván és SPAM találatok hátrébb szorulnak majd, Nekünk viszont méginkább törekednünk kell arra, hogy megfelelő tartalmat publikáljunk, jó és figyelemfelkeltő szövegezéssel, helyesen és megfelelően megírt TITLE-al, és META description-el. Nem árt erősíteni majd a Universal Search-nek köszönhetően a találatok közé bekerülő képi és videós tartalmainkat is.

Ha pedig azt mondjuk, hogy “köszi Google, de nem kérek belőle”, akkor ajánlom a következő böngésző kiegészítést. Disabling SearchWiki