Google Video Sitemap

Szerző:

2007 december 18Google Keresőoptimalizálás

A Sitemap egy egyszerű megoldás a webmastereknek a keresők felé publikálni indexelésre szánt oldalaik elérhetőségét. Egyszerűbben a Sitemap egy XML formátumu file ami URL-eket tartalmaz kapcsolódó háttérinformációkkal (utolsó módosítás, frissítés gyakorisága, milyen priorítással bír viszonylagosan a többi oldalhoz képest), amely segíti a keresőknek a hatékonyabb indexelést weboldalunkon.

Tovább: Sitemap protokol leírás (magyar)

A Google nemrég bevezette a Video Sitemap-ot – a Standard, Mobil és Code Search sitemap mellé -, aminek a segítségével az oldalunkon található videókat tudjuk még könnyebben indexelhetővé tenni, még több információt hozzáadva, hogy aztán ezekre keresve pl. a Google Video Search-ön meg is találjanak minket. A videó sitemap-et (webhelytérkép) a Google Webmaster Central-on keresztül tudjuk hozzáadni a rendszerhez, de már meglévő sitemap file-unkhoz is hozzácsaphatjuk a plussz infókat, aztán robots.txt-ből adagoljuk a spidernek. (Sitemap: http://www.domainem.hu/sitemap.xml.gz)

Ez a lehetőség főleg persze azoknak jön jól, akik sok videót tárolnak és osztanak meg a nagyérdeművel. (Példakód a Video Sitemap-re)

A legtöbben biztosan nem kézzel generálják az oldaltérképüket, wordpressben is van plugin hozzá, előbb utóbb a videós lehetőségek is belekerülnek majd, Addig pedig kézi szerkesztés.