Felhasználóbarátabb WordPress keresés

Szerző:

2008 szeptember 24Keresőoptimalizálás Wordpress

Hogyan tegyük a WordPress keresőjét még tökéletesebbé

A WordPress beépített keresője hagy némi kívánnivalót maga után, dátum szerint rendez, a legújabb kerül előre, és amúgy is, semmi olyan plussz nincs benne, ami a keresést felhasználóbarátabbá tenné.

Joost de Valk összeszedett pár dolgot ezzel kapcsolatban. Lássuk, hogy javíthatjuk kedvenc blogmotorunk ezen “hiányosságait”.

Lista nem dátum, hanem relevancia szerint

Az egyik probléma a kereséssel, hogy mint említettem, dátum szerint rendezik a találatokat, és nem relevancia szerint. Ez másoknak is problémát okozott úgy tűnik, ezért a SemioLogic készített egy plugint – Search Related néven -, ami kapcsolódás alapján próbálja felállítani a találati listát az adott keresőszóra.

Csinosabb találati lista

Másik dolog, a felhasználóbarátság jegyében. Amikor keresünk a blogon, akkor a találati listában a “default excerpt”-et látjuk, nincs kiemelve a keresett szó mint pl. ahogy a Google-nél megszokhattuk, és a megjelenített “snippet” sem egy olyan részt tartalmaz általában, ami a keresőkifejezéshez kapcsolódna. Scott Yang’s Search Excerpt plugin-ja ezen segít. Ez egyrészt lecseréli a “defaul excertp”-et egy a kereséshez jobban kapcsólódóra, valamint a keresőszót is kiemeli a szövegből.

Ha pedig még színes hátteret – a példában sárga, de természetesen változtatható – is szeretnénk a kiemelt kulcsszó alá tenni, akkor ezt tegyük be a style.css file-ba:

strong.search-excerpt { background: yellow; }

Az optikai tunning kategóriában megtehetjük még a következőket is. Az aktuális template-ünk search.php file-jában lecseréjük ezt:

<h2>Search Results</h2>

erre:

<h2>Search Results for "<?php the_search_query() ?>"</h2>

Kapcsolódó keresések, typo-k

Hogy Joost se maradjon ki a sorból, készített ő is egy plugint, Search Suggest néven, amivel egyrészt kapcsolódó keresési javaslatokat tudunk ajánlani, valamint az elgépeléseket is le tudjuk kezelni. Mindkettő a Yahoo API-ját használja, szóval magyar nyelvterületen macerás lehet. Egyébként meg semmi más dolgunk nincs, mint a következő sort, vagy sorokat a megfelelő helyen elhelyezni a search.php file-ban.

<?php related_searches(); ?>
<?php spell_suggest(); ?>

A keresések nyomonkövetése

Sok felhasználó egyből keresni kezd az oldalon ahová érkezik. Vagy azért, mert nem talaálta meg amit keresett, vagy mert ugy gondolja, hogy egyszerűbb ez így neki :) A site-on belüli keresések követésére én a Search Meter nevű plugint használom, ami az installálás után a DashBoard-ra teszi ki magát.