Gyenge képességű SEO alkalmazások iPhone-on

Szerző:

2009 augusztus 19Mobile Webanalitika

Közel egy éve írtam az akkor első iPhone-ra megjelent SEO alkalmazásról, a ProSEO-ról. Azóta több kevesebb applikáció bukkant fel az app store-ban, pénzért, és ingyen. A helyzet azonban elkeserítő ezen a téren, persze kérdés az, hogy mit is várunk.

A helyezésellenőrzőkkel mint pl. SEO Search Ranking, SEO Check, vagy a Rankings ugyanaz a gond, mindegyik a google.com-ot kérdezi le, és sajnos nem igazán van lehetőségünk ennek a módosítására. Az ékezetes karakterekkel való birkózás szintén problémás némelyiknél.

Meg lehet még említeni a PokeSEO nevű alkalmazást, ez kb. le tudja kérdezni az adott oldal pagerank-jét, illetve az oldalra mutató linkekről ad némi adatot. Ennél talán egy fokkal jobb a SEO Stats nevű alkalmazás, ez ráadásul ingyenes is, kb. a következőket tudja: PageRank, indexelt oldalak száma, Yahoo! linkek, .edu és .gov linkek száma, domain életkor, Alexa és Compete rank, Wikipedia linkek, technorati és delicious említések

Nemrég felbukkant egy újabb alkalmazás, SEO IT névre hallgat, és 4$ az ára. Mivel most éppen költhetnékem volt, gondoltam beruházok. Bár ne tettem volna :) Az alkalmazás felülete halálian egyszerű, a szokásos formok, semmi szín.
A használat itt is egyszerű, beírunk egy adott URL-t, majd azon különféle lekérdezéseket hajthatunk végre. Természetesen az egyszerűbb és haszontalanabb fajtából, annak ellenére, hogy a program képességeit ismertető leírás igencsak gazdag:

HTML Source Code
Title
Meta Keywords
Meta Description
Meta Tags
Body Text Analysis:
Stop Word Ratio
Word Count
Meta Phrases
Length of Phrases
Stop Word Removal
Anchors and Link Text:
Complete Link List
Complete Anchor Tag
Anchor Inner Text
Images and Alt Tags
Complete Alt Tags
Inner Alt Text
Complete Images and Alt Tags List
Back Links
Complete List of Inbound Links from Google

Ezt mind tudja, csak amikor elénk rakja, akkor rájövünk, hogy ez kevés, és átláthatatlan, nehézkesebben kezelhető mintha egy bármilyen más eszközzel egy rendes számítógépen csináltuk volna. A jövőbeli frissítésekbe ezt ígérik:

URL Site Submission to Directories
Keyword Optimization Analysis
Overall Page Optimization Score
Email Link Building Functionality
Suggested Back Links to go for based on keywords
Keyword Suggestions

Hát nem tudom, majd akkor kiderül, mert szerencsére a frissítés már ingyen van. Ha azonban lehet egy jótanácsom, ilyen és ehhez hasonló alkalmazásokat ne vegyetek, csak ha pisztolyt tartanak a fejetekhez. Vagy jailbreak, és beszerezni crackelve.

A Google Analytics statisztikák Iphone-os vizualizálására vásárolt Analytics app viszont jó választás, bátran ajánlom :)