Kémleld a látogatóidat

Szerző:

2009 január 23Usability Webanalitika

Ne tévesszen meg a cím senkit, nem a Randi előtt nyomozzunk leendő partnerünk után -hoz hasonló dologról lesz szó :)

Az oldalaink látogatóit már amúgy is “megfigyeljük” ilyen vagy olyan analitikai eszközökkel, legyen az sima log file analizis vagy akár heatmap-es megoldás.

A Userfly segítségével azonban konkrétan a látogatók mozgását, “ténykedését”, stb. tudjuk visszanézni, miután a szolgáltatás mozgókép formátumban rögzíti az eseményeket, melyeket aztán analizálhatunk.


userfly.com from Chris Estreich on Vimeo.

Mindössze regisztrálnunk kell, majd az oldalakba egy rövid javascript kódot befűzni, aztán jönnek is az adatok. Természetesen az ingyen accountért viszonylag kevés értéket kapunk, de egy blognál vagy hasonló kicsi oldalnál már jó lehet. Egy próbát mindenképpen megér.

Én nézegettem a látogatóimat, és pl. láttam, hogy a “Bejegyzések” RSS linkre kattintva lassan jön az eredmény, volt aki türelmetlenül klikkelt mégegyszer, és mégegyszer :) Szóval jó dolgokat észre lehet venni, usability szempontból mindenképpen.

Muszáj megemlítenem, hogy a szolgáltatás szerverei néha irtózatosan be tudnak lassulni, ilyenkor bizony szitkozódás van, erre készüljetek :)