Google Analytics Individual Qualification

Szerző:

2009 március 6Google Webanalitika

Bizonyára mindenkihez eljutott már a hír, hogy keddtől a Google egyéneknek is lehetővé tette, hogy megméressék a Google Analytics-el kapcsolatos felkészültságüket, 50$-ért cserébe.

Azonnal izgalomba jöttem a hírtől, és elhatároztam, hogy amint tehetem, nekifutok a vizsgának. Azt hiszem egy kicsit elkapkodtam. 70 kérdés, másfél óra, 75%-tól sikeres. Nekem 70% lett, de semmi gond, a nem kevés tanulópénz megfizetése után, újra neki lehet majd futni.

Közben jöttek hírek másoktól, akik sikeresen vették az akadályt, erről olvasható itt egy bejegyzés:
Egy Analytics minősítés megszerzése

Megkértem Sziebig Pétert, a Klikkmánia ügynökség ügyvezetőjét, hogy mesélje el a tapasztalatait, ő pedig hozzájárult, hogy ez közre is adódhasson. Ezuton is köszönet neki.

Péter szerint,

  • aki csak használ analyticset, nem fogja tudni megcsinálni
  • nem felület ismeret, hanem inkább a működési elméletet kérdezik, kicsit technikai jellegű
  • gyakorlati tapasztalat itt is kell hozzá
  • 70 kérdés 90 perc – én 40 perc alatt kész voltam
  • kérdéseket meg lehet jelölni és utána csak a megjelölteken végigmenni
  • a prezentációk jók hozzá, de volt olyan kérdés, amiről nem volt prezi a conversion universityn
  • sajnos nem elég jó a minősítés kommunikálásánal éehetőságe, mert csak magadnak tudsz egy pdf-et letölteni (erről zúgolódnak az angol blogokban is) – de nem baj, mert a komoly minősítés továbbra is a GAAC, ez csak az individualoknak
  • ami jópofa, hogy van egy counter, hogy a világon hanyadiknak raktad le. én 111 lettem

A fentiekkel teljesen egyetértek, egy napi szintű Analytics használat nem lesz elég a vizsgához. Ennél mélyebben kell ismerni a rendszert, az Adwords-el való integrációját és alkalmazását, az E-commerce lehetőségeket, engem megízzasztottak a Goal-ok is. Egyértelmű, hogy nem adják könnyen a minősítést, szóval nem árt felkötni azt a bizonyosat :)

Jó a rendszerben, hogy azokat a kérdéseket, amikre nem tudod a választ, megjelölheted, hogy majd később térj vissza rájuk. De a már megválaszolt kérdéseknél is lehetőség van arra, hogy módosíts. Nem árt ha van nyitva egy Analytics fiók, és persze ha úgy alakul, akkor a Google is jól jön. Meg persze egy-két segítő ember, ha van :)

Sok sikert!