Wolfram Alpha vs. Google

Szerző:

2009 május 6Google

Google Killer in the making: Wolfram|Alpha
Image by Home Biss via Flickr

Az utóbbi időben elég nagy nyilvánosságot kapott a Wolfram Alpha nevű kereső, és jó szokásához híven a magyar IT -s oldalak olyan hangzatos szalagcímekkel próbálták kattintásra bírni az olvasókat, mint pl. a “Felejtsd el a Google-t: jön a Wolfram Alpha”, és az ez az új Google Killer.

Gyorsan annyi, hogy ez a kereső még nem publikus, a várható indulás most májusban várható.

Ebből kifolyólag – bár jelentkeztem béta teszternek -, nem sikerült még elésben kipróbálni ezt a keresőt, de néhány szavahihető bloggernek köszönhetően, van némi rálátás a dologra azért.

A Wolfram Alpha egy tudásbázisra épülő kereső lesz, tehát neki nincsenek – egyelőre – crawlerek amik járják a webet, nem indexel be oldalakat, és nem egy megszokott találati listát (SERP) ad vissza majd a felhasználóknak.

Nincs gyors indexelés, nem kerülnek be szinte azonnal a blogposztok tartalmai, stb. stb.

Ez egy tudásbázison alapuló kereső, ami megpróbál majd a feltett kérdésekre választ adni. A pontos metódusról ne kérdezzetek :)

Annyi azonban biztos, hogy az alapú szolgáló tudásbázis folyamatos bővítgetést és karbantartást igényel, szóval nem egyszerű a móka azért.

A kereső képességei azonban így is könnybe lábasztják az ember szemét.

Néhány apró példa a különböző keresésekre:

Képes például olyan kérdésekre válaszolni, mint a Mount Everest magasságának és a Golden Gate-híd hosszának az összevetése, meg tudja nézni, hogy milyen volt az időjárás Londonban John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásának a napján, képes kiszámítani az ISS nemzetközi űrállomás aktuális helyzetét, illetve azt, hogy mikor várható legközelebb teljes napfogyatkozás Chicago felett. Emellett például ha egy zene iránt érdeklődő kereső a Disz-dúrra kíváncsi, a rendszer le tudja játszani a számára, de azzal kapcsolatban is tud felvilágosítást adni, hogy mennyi az esélye, hogy tíz fej vagy írás játék esetén négyszer a fej jöjjön ki. (Forrás: HVG)

Feletébb érdekes ez mindenképpen, bár szerintem láthatjuk, hogy nagy tömegek bevonzására ez kevés lesz. Ez a kereső ugyanis nem fog nekem találatokat adni, ha azt írom be, hogy “isnort download” vagy “tweetdeck linux ubuntu”.

Némi forgalmat talán el tud majd rabolni a Google-től, de annak jelenlegi pozícióját egy cseppet sem veszélyezteti. Az itt lezajló keresések minőségi keresések lesznek egy szűkebb rétegnek. Aztán persze a tudásbázis növelésével talán még máshogy is lehet majd. De addigra a Google is lépni fog, és ha mást nem, akkor jól megveszi az enginet :)