Megosztás testreszabása Google+ -on

Szerző:

2012 január 3Google

Ahogy egyre többen használjuk a Google+-t, úgy kerül publikálásra egyre több tartalom rajta, és sokszor szemet szúr, hogy a megosztások szövegezése nagyon sok esetben problémás.

A megosztások többféleképpen történhetnek, vagy a weboldalon elhelyezett +1 gomb megnyomása után a felbukkanó buborékba tudunk saját szöveget írni a weboldalról kiszedett infó mellé, illetve az adott oldal URL-jét a Google+ felületére is másolhatjuk. (Most a különböző 3rd party megosztásokra nem térek ki, de ott is hasonló a szitu.)

A lényeg mindenhol ugyanaz, mégpedig, hogy a weboldalról benyalt szöveget nem tudjuk módosítani, csak törölni. Nagyon sok esetben hiányos és semmitmondó szövegek jelennek meg, a legcsekélyebb információt sem tartalmazva arról, hogy mi van az oldalon.

Igen, lehet áthidaló megoldást találni, kopizhatok az oldalról valami infót, de kinek van erre ideje?

A Google+ 3 féle módon szedheti ki a megosztott linkhez tartozó cím (title) és leírás (description) adatait. Plusz a képet!

  • META adatok az oldalról (TITLE és META Description)
  • Open Graph metaadatok
  • Schema.org-os Rich Snippet

A TITLE és META Description ha ki van töltve az oldalainkon az már nagy segítség, bár ezek terjedelme véges. Általában innen jól kerülnek kivételre az infók.

A legnagyobb szabadságot azonban egy megfelelő – bármilyen – Rich Snippet (Mi az a Rich Snippet?) típus alkalmazása biztosítja, ahonna a name, image, és description tulajdonságokat veszi figyelembe a rendszer, és jeleníti meg a megosztásban Cím, Leírás és Kép gyanánt.

Én személy szerint azt mondom, hogy ne engedjük ki a kezünkből a kontrolt, ha tudjuk, akkor állítsunk be Rich Snippetet – Schema.org -, vagy legalább a TITLE és META Description legyenek rendesen kitöltve. Egyik fontosabb mint a másik egyébként is.

A következő két oldalon találunk sok infót a fent említettekről:
Google+ Webmester GYIK
+1 Button