Elérhető a SearchWiki a google.hu alatt is

Szerző:

2009 április 29Google Keresőoptimalizálás

Nálam ma reggelre jelent meg a Google találati listájában a SearchWiki lehetőség, ami egyébként tavaly novemberben debütált, ls most végre(?) a google.hu alatt is működik már. (Ahhoz, hogy használni tudjuk, be kell jelentkeznünk a google fiókunkba.)

seo blog, searchwiki

A dolog egyszerű, egy keresés után a találati listát a saját ízlésünk szerint rendezhetjük, találatokat eltávolíthatunk, előrébb vagy hátrébb sorolhatunk, valamint kommenteket fűzhetünk hozzájuk. Ezen funkciók eléréséhez a találatok mellett felbukkanó kis ikonokat használhatjuk, értelemszerűen.

Nem kell viszont örülni, hiába visszük kedvenc kis oldalunkat az első helyre, az egy másik ember találati listájában nem kerül ettől előre. Ugyanez igaz a hátrasorolásra is. A hozzáfűzött kommentek viszont publikusak!

Amikor megjelent ez a feature, akkor boncolgattam kicsit, hogy lesz e vajon ennek SEO szempontból hatása: Google SearchWiki SEO kapcsolatok – Lesz hatás?

A google is azt mondta akkor, hogy egyelőre ennek nincs következménye, de azt érezzük, hogy a felhasználóktól a különböző helyekről begyűjtött – gondoljunk csak a Google Toolbar-ra – szignáloknak nagy mennyiségben azért tulajdoníthatnak némi jelentősséget, vagyis a rangsorolásnál figyelembe vehetőek.

Ha most még valóban nincs is így, valószínüleg eljön az idő, amikor a SearchWiki-s módosítgatásoknak is meglesz a “hatásuk” a találati lista sorrendjének kialakításakor.

Valami ilyesmire céloz Matt Cutts is ebben a videóban: