Teljesítmény analízis Page Speed-el

Szerző:

2009 június 5Egyéb Tech Firefox Google

Több mint egy éves fejlesztés után jött ki a Google a Page Speed nevű Firefox bővítményével, ami egyaránt hasznos lehet fejlesztőknek, sitebuildereknek, rendszergazdáknak és persze SEO-soknak is.

A Page Speed segítségével egy felmérést készíthetünk – akár real time eseményekre is – a weboldalunkról, pontosabban annak sebességbeli jellemzőiről. A bővítmény a népszerű FireBug kiegészítőbe épűl bele, azon belül érhetjük el.

Telepítés után nyissuk meg a Tools > Firebug > Open Firebug, és itt lesz a Page Speed tab, itt tudjuk kezdeni az állapotfelmérést.

Az ellenőrzés lefuttatását követően egy listában láthatjuk a hibákat, a még elfogadható és a jól működő dolgokat. A “rangsor” különböző Best Practice-eken alapul, melyek de-facto szabványként elfogadottak a webkiszolgálás területén.

Nem akarom itt végigvenni az összes optimalizálási tényezőt, de a külső javascript file-ok alkalmazásán keresztül a képek optimlizálásán át, a DNS lekérdezések gyorsításáig kaphatunk infókat, melyekről egy részletes doksiban olvashatunk itt: Using Page Speed

Mindenképpen érdemes és javasolt a sitejainkon végigfuttatni az ellenőrzést, biztosan találunk néhány apróságot, amiknek a javításával az oldal gyorsabbá tehető, minek következtében a felhasználók megelégedettsége is jobb lesz, és a Googlebot sem timeout-ol el idő előtt :)

A rendszerkövetelmények:

  • Mozilla Firefox 3.0.4 vagy magasabb verziójú
  • Firebug Firefox Add-on 1.3.3 vagy magasabb verziójú