Friss-ropogós Google falatkák

Szerző:

2009 április 22Google

Google Analytics API

Hosszú várakozás után végre van mostmár read-only Analytics API-nk is, lehet izzítani a javascript tudásunkat, hogy szép grafikonokat gyártsunk a főnölnek, akár különféle helyről származó adatokat is összevetve.

Az API-n keresztül minden adat elérhető, ami az Analytics webes felületén is.

Mire lesz ez jó? Hát például arra, hogy megszülethetnek különféle desktop alkalmazások, telefonra telepíthető programok, amelyek szépen lekérdezik és vizualizálják nekünk a statisztikákat, nem vagyunk már a webes felülethez kötve. Könnyebb integrálhatóság. Egy mezei 1-2 profile-os felhasználónak nyilván nem annyira nagy öröm ezt hallani, de várjuk ki a végét :)

Az induláshoz kezdjünk a dokumentációnál , ahol példákat, leírásokat, FAQ-t találunk.

A bejelentés eredetije itt: Attention Developers: Google Analytics API Launched!

Google Profiles a SERP-ben

A google.com-on egy személy nevére keresve, a találati lista alján mostantól megjelenik – ha van neki profilja – az illető Google Profil oldala, mint ahogy az a képen is látható.

mosquito google profile

“Érdemes” tehát kitölteni az adatokat, fotót feltölteni, IM és egyéb elérhetőségeket megadni, blog címet elhelyezni, stb.

Similar Images

Egy Google Labs produkció, mely a Similar Images névre hallgat, és mint a nevéből sejteni lehet, lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy keresett képhez további hasonló képeket igyekszik szállítani.

A Similar Images felületét itt érjük el. A teendőn mindössze annyi, hogy rákeresünk valamire, amiről képtalálatot szeretnénk, majd a képek alatt található “Similar Images” linkre bökünk.

Meglepően jól dolgozik a cucc, látszik, hogy a Google komoly erőforrásokat fektet a képek “megértésébe”. Muszáj is, hiszen a sokasodó kép, videó és hanganyag a hagyományos formában értelmezhetetlen, szóval ezt a szekeret tolni kell, nincs mese, hiszen a napjainkban képzédő tartalom jelentős része ezek közül kerül ki.

Magyar gmail fejlesztők

Ráadásként pedig egy Index.hu-s cikk, amelyben egy magyar Gmail fejlesztővel beszélgetnek, hogy megy a munka, milyen a csapat, hogy történnek a fejlesztések, stb. Érdekes: A Gmailt is magyarok csinálják