Marad még az urchin.js , de váltsunk ha tehetjük

Szerző:

2009 április 14Webanalitika

Múlt héten botlottem egy posztba, ami arról írt, hogy nyáron megszűnik a régi uchin.js támogatottsága Google Analytics szinten, és ez bizony sok sitenak okoz majd kellemetlenséget.

Furcsának találtam, hogy bár elég sok Google-höz közel álló hírforrást olvasok, nem értesültem erről a lépésről. A Google Analytics blog a napokban kielégítő magyarázatot adtak az esetre. Vagyis megnyugtatót :)

Egyelőre nem kell senkinek aggódni amiatt, hogy esetleg még a régi urchin.js mérőkódot használja a weboldalain, mivel a Google-nek nincs még kidolgozott terve a cserére, illetve az urchin.js támogatottságának megszűntetésére.

Ettől eltekintve azonban erősen ajánlják, hogy aki teheti, az váltson az új ga.js mérőkódra – kb. 1 éve már minden új Google Analytics fiók ezzel készül -, a következők miatt is:

  • Gyorsabb és kisebb mérőkód
  • Automatikus HTTPS detektálás
  • E-commerce tranzakciók hatékonyabb követése
  • Egy rakás plussz hasznos feature használatának lehetősége

Szerintem érdemes lassan átállni akkor is, ha nincs fenyegetés, de előbb vagy utóbb biztos, hogy az urchin.js már nem lesz tovább supportálva. Figyeljünk, hogy nem csak a beszúrandó kód változik, hanem különféle funkcióhívások is. Ezekről itt lehet részletes listát találni: Google Analytics Tracking Code Migration Guide