Különbség SEO és PPC között

Szerző:

2008 december 3Szubkult6 hozzászólás

Shimon Sandler egyik posztjában találtam rá erre az analógiára:

PPC = renting the land
SEO = Owning it

Azért remélem mindenki érzi ;)

6 hozzászólás - “Különbség SEO és PPC között”
 1. Kolos Tibor

  Azért hozzátenném, hogy a PPC esetén az ügylet az aratás előtt nem sokkal kezdődik, a SEO-nál viszont a vetéssel indul a dolog.

 2. Tóth András

  Azért megnézném a sok SEO tudóst mire mennének PPC nélkül egy utazási iroda web oldalánál. Sajnos vannak olyan területek ahol a PPC nélkül bezárhatod a boltot. :(

 3. mosquito

  Világos a dolog, inkább csak “indulatok” kiváltására volt jó az utolsó mondatom, hiszen én is látom a PPC jelentősségét, nem vagyok ellene. Szépen összhangban a SEO-val, egymást kiegészítve, ennek vagyok a híve :)

 4. Tóth András

  Bocsánat, nem akartam indulatos lenni és megbántani senkit. Egyszerűen csak arra próbálok rávilágítani, hogy ha mondjuk egy olyan terméket forgalmaznék Mo-n amit csak nálam lehet kapni, akkor nem lenne nagy művészet SEO segítségével elölre kerülni. Viszont vannak olyan vállalkozási területek, pl az idegenforgalom ahol csak SEO-val nem mész semmire sajnos. Mo-n több mint 3.000 utazási iroda van bejegyezve, sztem 80-90%-a rendelkezik web oldallal, és kb 20 olyan utazási irodát tudnék felsorolni amik SEO szempontból hibátlanok. Na mármost itt nem lehet érvényesülni csak SEO-val. :(

 5. mosquito

  Legalabbis melosabb, es hosszabb folyamat mint a PPC valoban. Igen, ez a PPC egyik nagy elonye, h gyakorlatilag azonnali “hasznot” hoz, rovid tavon. Vagy a befektetett penz mennyisegetol fuggoen esetleg hosszu tavon is :) de egy jo SEO azert sosem art.

  A kovetkezo SEO verseny akar olyan is lehetne, h mar egy letezo es viszonylag nagy versennyel rendelkezo kulcsszora kellene optimalizalni, termeszetesen csak uj oldallal. Konnyebb lenne szponzorokat is talalni, valamint a verseny vegevel valahogy “ertekesiteni az adott honlapot”.

  Ez szerintem a “szemet” tartalom problemat is megoldana valamennyire, mert igy az indulok ra lennenek utalva, h rendes es relevans tartalmat toljanak ki magukbol. Na, kicsit elkalandoztam :)

 6. Tóth András Zoltán

  A SEO befolyásolhatja a PPC-t is szerintem. Van valamilyen szám ami a relevanciát méri AdSenseben az adott kulcsszóra. PPC -ben nem csak a felajánlott pénz dönti el hogy bekerülsz-e a dobozokba hanem az adott kulcsszóra való relevancia is én úgy tudom.