Twoogling – Megveszi a Google a Twittert?

Szerző:

2009 február 26Google

Ma van a napja ugye, hogy a @google és a @youtube is elkezdett Twitter-t használni. Hát voltak akik ezt gyorsan összemosták, Google + Twitter -> googling + twittering = twoogling.

De nem is ez a lényeg. Más hangok feltették a kérdést, hogy vajon véletlen-e, hogy pont a néhány nappal ezelőtti Gmail bedőlés után történik mindez. Nem rossz a Google kommunikációja a felhasználókkal egyébként, de így még gyorsabb lehet.

A fentiektől függetlenül felmerület a kérdés jogosan. Vajon fel fogja/akarja vásárolni a Google a Twittert? Korábban nem nagyon hajlottam ebbe az irányba, leginkább azért, mert nem láttam a hirdetési lehetőségeket.

Aztán ma jött John Battele, a Keress! című könyv szerzője, IAB board member, stb, aki felnyitotta a szemem egy remek bejegyzéssel – Twitter = Youtube a blogján.

Gyakorlatilag azt vezeti le, hogy volt ugye a Youtube, aminek horribilis üzemeltetési költségei vannak, és a mai napig nem sikerült rentábilissá tenni, ám a Google nem engedhette meg magának, hogy ne vegye meg. Miért? Mert már akkor is hatalmas keresési potenciál rejlett benne. Napjainkban pedig ugye már többen keresnek rajta, mint a nagy riválisnál, a Yahoo-nál.

És most pedig itt a Twitter, ami nálunk ugyan kevésbé pörög, a tengerentúlon viszont iszonyúan, tök dinamikusan fejlődik. Battele szerint, napjainkban az egyik leggyorsabban fejlőső keresési terület, a valós idejű, társalgási keresés.

Láthatjuk, volt egy Gmail leállás, az emberek pedig azonnal beszéltek róla Twitteren, és persze, születtek blogbejegyzések is, de azokat indexelni is kell, az idő meg közben telik. Viszont a Twitteren azonnal értesülhettünk a dologról, infókat kaphattunk, hogy másoknál megy-e, stb. stb.

Hát ez az, ami miatt Battele azt mondja, hogy ezt a Google nem fogja/nem akarja kihagyni.

A Twitter már visszautasított egy 500 millió dolláros ajánlatot a Facebook részéről, viszont a két társalapító adta el a Blogger-t a Google-nek. Talán szimpatizálnak velük, és majd azzal a pénzmennyiséggel is fognak, amit a Google kínál :)

Meglátjuk, de addig is irány tweetelni!