A figyelem megoszlása a Google találati oldalán – Eyetracking adatok

Szerző:

2010 február 19Google Keresőoptimalizálás

2008 második felében a szemkamerás vizsgálatokat végző Realeyes, 53 résztvevővel készített egy felmérést, melyben a Google első találati oldalát vizsgálták, a figyelem eloszlása, és észlelés erőssége szempontjából. (Az adatokat a Realeyes magyarországi képviselete bocsátotta a rendelkezésünkre, ezúton is köszönet érte!)

A képekre kattinva nagyobb méretben is megtekinthetők, szükség lesz rá :)



Ennél a képnél azt láthatjuk, hogy különböző számú és elhelyezkedésű fizetett hirdetésnél milyen százalékban kap figyelmet az organikus találati lista, és a hirdetések. Érdekes látni, hogy ha vannak az organikus találatok felé bekerülő hirdetések, akkor mennyit “torzul” a kép. (Bár az F shape szkennelés miatt érthető.) Fontos megjegyezni, hogy ez nem áll egyenes arányban a kattintásokkal, ennél picit enyhébb az organikus találatok még így is tetemes előnye:



A következő ábra egy tipikusnak mondható találati listát mutat, színekkel elkülönítve az egyes tartalmi részeket (TITLE, Description, URL, Sitelink – More results, Hasonló oldalak – Similar pages). A grafikonon az általuk elfoglalt terület nagysága, és a rájuk irányuló figyelemnek az arányában felállított sorrendet látjuk.




A harmadik ábrán szintén a felosztott találati listát vizsgáljuk. Az Observation Length grafikon annak alapján állít fel sorrendet az egyes területek közt, hogy egy adott területen milyen hosszú ideig időzött a szemünk. Minél tovább, annál értékesebb a terület. Látszik, hogy a legtöbb a Description, TITLE (Headline) és az URL “szemlélésével” töltjük, nem véletlen ezek kellően hangsúlyos megírása a keresőoptimalizálási tevékenység során.

A Fixation Length segítségével pedig a megszerzett figyelem minősége osztályozható. Minél hosszabb ez az idő, annál több információ kerül befogadásra és feldolgozásra az agyunk által.




Az utolsó képen gyakorlatilag egy “végő rangsor” állítódik fel, a korábbi adatok egybegyúrásával. A Hasonló oldalak – Similar pages gyenge szereplése nem meglepő, ki figyel már arra? A képtalálat helyezése viszont meglepő, bár talán a vizsgált példában alul elfoglalt helye az oka ennek.

Az élbolyban a már korábban megismert hármas (Description, TITLE – Headlines, URL) foglal helyet értékük szerint, de a Sitelinkek – More results is kétségtelenül hangsúlyos tud lenni, természetes, hogy nem véletlenül került oda, és hoz remek átkattintásokat azoknál akinek az oldalánál megjelenik.



Számomra a vizsgálatoknak több tanulsága is van. Ezerrel lapátolják a PPC-be a pénzeket, miközben az organikus találatokban rejlő lehetőségekről és azok messze nagyobb átkattintási rátájáról elfelejtkezünk. Nem szeretnék a szokásos SEO vagy PPC vitába bonyolódni, de azt hiszem, hogy miután az egészséges egyensúlytól is messze vagyunk, fontos hangoztatni és példákkal, mérésekkel alátámasztani a SEO potenciálját.

Figyeljünk oda továbbá a TITLE és Description helyes kitöltésére, minden oldalnak legyen egyedi, és amennyire lehet figyelemfelkeltő hatású.

Néhány kép elérhető a Realeyes oldalán, csak hogy ne azt mondjátok, hogy én rajzoltam őket :)