Mégszabadabb Google crawl rate kontroll

Szerző:

2008 december 15Keresőoptimalizálás

A Google Webmaster Central-on keresztül minimális lehetőségeink eddig is voltak a Google keresőrobotjának noszogatására, hogy ugyan már milyen gyakorisággal “próbálja” feltérképezni az oldalainkat.

Erről egyébként volt egy teszt, ami kb. azt hozta ki eredményűl, hogy a “normal” és “faster” módok közti váltásnak szinte alig van hatása. Azóta lett ez az új feature bevezetve, szóval még akármi is lehet :)

A feltérképezés sebességének értéket alapesetben a Google állapítja meg mindenféle algoritmusok alapján, ami a legtöbb webmasternek tökéletesen megfelelő. Ha mi is közéjük tartozunk, akkor legyen ez az opció aktív: “Let Google determine my crawl rate”

Ellenben ha elégedetlenek vagyunk a Google robotjaival, akkor nosza, húzogassuk azt a csúszkát:

crawl rate control

Azonban csak óvatosan szaladjon meg a kezünk, mert – és erre a Google is figyelmeztet -, komoly problémák lehetnek a szerver terheltségére nézve, ha a vakvilágba emeljük a limitet.

A beállítás változtatásához látogassuk meg a Google Webmaster Central-t, és azon belül is az adott site-hoz tartozó Settings menüt. ez is újdonság amúgy, hogy a beállítások nagy részét egy oldalra pakolták, így mindent egy kalap alatt tudunk állítgatni.