A Szörcs | Új magyar kereső a láthatáron

Szerző:

2009 június 10Keresők

Nem mondanám, hogy az utóbbi években a magyar fejlesztésű keresőkről sokat hallottunk volna, utoljára talán a netkezdo.hu volt az amiről hírt kaptam, aztán szünet. A Google uralja töretlenül a hazai piacot, megérdemelten.

Most végre elindulni látszik valami, valami ígéretes, és bár vannak alapvető hiányosságok, de próbáljunk eltekinteni ettől, hiszen zárt béta fázisban vagyunk egyelőre.

Igen, várható egy új magyar kereső, Szörcs néven. Nem vagyok egy brand manager, de szerintem a névválasztás zseniális, megjegyezhető, laza, ezzel nem lesz gond.

search engine, kereső, szörcs

A készítők próbálnak kicsit másak lenni, kis plusszt hozzátenni az eddig a keresőktől alapvetően megszokott standardokhoz. A keresésre illeszkedő találatokat például igyekeznek összefogni, pl. ha van egy találat egy blog.hu-s blogról, de van egy másikról is egy releváns, akkor az kapcsolódóan jelenik meg, és nem külön találatként. Ez szimpi.

A Google Universal Search-höz hasonlóan itt is megjelennek képek, és videók a találati listában, a videókat itt rögtön le is lehet játszani,

search engine, kereső, szörcs

A találatok számozva vannak, így egyből látjuk a helyezést, 10 helyett 20 darab van egy oldalon, és mellettük egy apró screengrab is van az oldalról. Remélem ezeket a képeket cache-elik :) Picit hiányolom, hogy nem írják azt ki, hogy az adott keresésre hány darab találat van. Valószínűnek tartom, hogy ez változni fog.

search engine, kereső, szörcs

A felület első ránézésre tetszetős, és ilyenkor még egy szót sem lehet szólni ellene, de ha egyszer elés lesz a cucc, akkor javaslok egy olyan ergonómiai vizsgálatot, mint amit a Google is végez a SERP megjelenése kapcsán, miszerint minden apró eltartásnak, távolságnak, hatalmas jelentőssége van a felhasználó figyelmének “irányitásában”. De ez persze csak kötözködés a részemről, csakúgy mint a rövid snippet leírások említése. Csak, hogy valami rosszat is mondjak.

A Szörcs elsősorban a magyar weben keres, de a csápjai kinyúlnak a meglinkelt külföldi oldalakra is, amire azt mondom, hogy okés, de előnyösebb lenne csak a magyar régióra koncentrálni, és itt iszonyú releváns találatokat szállítani.

A rangsorolási algoritmus titkos, kettő is van belőle, illetve a fejlesztők elmondják, hogy más népszerű keresők találatait is vizsgálják az adott keresésre – ha jól értem -, és ha túl nagy eltérés van, akkor további finomítás történik. Ez nem tudom mennyire jó, illetve melyik módszer mekkora hangsúlyt kap adott esetben. Összevetni a találati listát még egy másikkal is, picit időrablónak tűnik.

A legfontosabb persze minden mellett az, hogy mennyire tud releváns találatokat adni az új kereső, hiszen minden más ez alá van gyakorlatilag rendelve. Rövid használat után azt kell, hogy mondjam, teljesen rendben lévők és releváns az amit kapok, és nem csak ego szörcsben ;) Szóval pozítiv abszolút, nagyon bízom benne, hogy valami jó és sikeres fog kisülni belőle!

Fontos megjegyezni, hogy a Szörcs mögött nem egy cég áll, a honlap információi szerint néhány egyetemista készíti, és finanszirozza a működését, ami ebből kifolyólag ugye keretek közé is van zárva rendesen. A készítők kérik ezért, hogy ha valakinek van esetleg ötlete, tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor mit lehet csinálni, az jelezze feléjük. Mondjuk ezen az email címen: szorcs@jaccoter.hu

Lehet őket egyébként twitteren is követni @szorcs , és egyszer talán lesz blog is :)

UI: ha minden igaz, akkor működik a link: operátor, egészen szépen kidobálja azokat az oldalakat, amikről linkek mutatnak a keresett oldalra. (pl. link:www.seoblog.hu)