Google Wonder Wheel experiment

Szerző:

2009 március 28Google

A Blogoscoped kiszúrt néhány új dolgot a Google háza táján, és bár ezek egy része már elérhető a Experiment Labs-ban, van néhány sosem látott dolog is.

Kicsit “hackelni” kell, de nem vészes.

  • Első lépésként másoljuk ki az alábbi kódot, és illesszük be a böngészőnk címsorába, majd csapjunk az Enter-re. Ez beállít egy cookie-t, amivel kb. jelezzük, hogy mi benne vagyunk a “kísérletben”. (Nekem előtte az összes cookie-t törölni kellett a böngészőből, mert amúgy nem akart működni.)
  • Menjünk el a http://google.com oldalra, és hajtsunk végre egy keresést.

Feltűnik egy ilyen lehetőség bal felül:
google wonder wheel

Bökjünk a “Show options” linkre. Egy egészen új felosztású találati oldalt kapunk. Nekünk a bal oldalon megjelenő menü a lényeg:

google wonder wheel

Mi az amit csinálhatunk. Azt ajánlom nyomkodjátok végig a menü elemeit, eléggé magukért beszélnek, de lássuk azért sorjában.

  • Az “All results” boxban a találatokat különféle kategóriák szerint tudjuk rendezni, csak videók, csak fórumok és csak review-k szerint.
  • Az “Anytime” boxban a találatokat szűkíteni vagy bővíteni tudjuk időintervallum megadásával. Láthatjuk csak az elmúlt 24 óra, 1 hét, 1 hónap és 1 év találatait.
  • A “Standard results” dobozban képeket tehetünk a találat mellé, ami az adott oldalról származik – ez tök régi dolog már -, illetve hosszabb snippet szöveget is meg tudunk jeleníteni. De tényleg hosszút :)
  • Talán az utolsó, a “Standard view” box a legérdekesebb, bár az itt található timeline lehetőség szintén nem új. A search suggestion jó lenne, és talán lesz is majd, ha a google.hu alatt is elérjük. Addig maradnak a “sima” keresési javaslatok, bár tudjuk, hogy vittek némi szemantikát bele nemrég.
  • Na és akkor ott van nekünk a “Wonder Wheel”, ami nem új elgondolás, az Altavista 1997-ben Livetopic néven már használta.

google wonder wheel

A Wonder Wheel egy flash alapú mini app, ami a keresőkifejezésünket középen egy körben jeleníti meg, majd körülötte koncentrikus körökben egyéb a kifejezésünkhöz szorosan kapcsolódó egyéb kifejezéseket, majd azokra kattintva újabbakat amíg lehet. Egészen jobb oldalon pedig láthatjuk a szokásos szöveges találatokat.

Érdekesnek érdekes funkciók, kíváncsi vagyok mi lesz belőlük végleges. Nekem annyi ellenérzésem van, és volt már a SearchWiki kapcsán is, hogy ha én keresek valamit, akkor azt csinálom izibe, és nem kezdek még el kommenteket írogatni mellé, grafikusan megjeleníteni és felfedezni.

A kategóriánkénti szűkítés vagy timeline az rendben van, annak látom értelmét.

(A képek minőségéért bocs.)