Google SERP iPhone-ra

Szerző:

2008 november 12Google Mobile

Mondhatnám, hogy várható lépés volt, de nem akarok megmondónak tűnni. Mindenesetre a kb. 1 hónapos comScore -os All about the iPhone tanulmány kiragadott grafikonjait nézegetve egyértelmű. (Maga a tanulmány pár ezer dollárba kerül sajnos, aSearchEngineLand viszont ad egy icipici betekintést.

Az első ábrán látszik, hogy az iPhone-t használók sokkal többet “keresnek” mint más telefonok felhasználói, és negyedük gyakorlatilag minden nap végrehajt egy keresést.

A következő ábra a Google keresőjének egyértelmű dominanciáját mutatja a mobil keresések területén is, a Yahoo-val és MSN-el szemben. Nem csak iPhone, hanem bármilyen más telefontípuson is.

Ez azért már akkora méret, hogy érdemes finomítani a Google-nek a találati oldalát, amit most meg is tett. Persze eddig sem volt gond vele ha mondjuk iPhone-ról néztem, de azért scrollozni kellett, stb. stb. Ez most változik, bár egyelőre csak az USA-ban. Aztán majd biztos nálunk is. És persze más eszközökön is.

A találatok mostmár pont elférnek a képernyőn, sőt Local Search-nél “Get Directions”-t is kérhetünk, térképpel meg mindennel :) Akinek nem tetszik, az választhatja a klasszikus nézetet is.

Ezek a lépések jól mutatják szerintem a telefonokban, okostelefonokban rejlő potenciákt. Nem lehet már ezeket figyelmen kívűl hagyni. Bár amennyira hangos mostanság a sajtó a mobil hirdetések piacának előretörésétől, nem is hiszem, hogy bárki azt mondaná, hogy “ugyan már, mobilra? minek?”

Nincs mese, a weboldalakat is optimalizálni kell előbb utóbb, hogy rendesen jelenjenek meg a mobil készülékek kéoernyőjén, azok böngészőiben. Ez elkerülhetetlen lesz.

A bejelentésről itt: New Google Search results pages for iPhone