Caffeine update | Új Google kereső a láthatáron

Szerző:

2009 augusztus 11Google Keresők

A @techcrunch nagyon találóan írta a következőket: Search Engines are like sharks: If they stop moving, they die. Szóval mozgolódni kell, és a keresőpiac az utóbbi időben mintha az eddig megszokottnál is aktívabb lett volna. Nem csak a Bing megjelenésére, vagy a Microsoft Yahoo-val kötött “házasságára” gondolok, hanem például a real-time search körül felerősödött igényekre és várakozásokra is. De állhatna itt a friss Facebook + Friendfeed kereső vonatkozású aspektusa is. (Webisztán a link alatt, tessék elolvasni)

A Google tegnap előjött az “új keresőjének” dev preview-jával, ami egy alapvetően szokatlan lépés tőle, hiszen az algoritmus váltásokról és egyéb változásokról nem nagyon szokták kikérni a felhasználók véleményét, hanem hip-hop egyszer csak bevezetik. Mindenki emlékszik a Florida update-re, ez enyhe kifejezéssel szólva sokaknak nagy szívás volt.

A bejelentésből megtudhatjuk, hogy a Google már egy ideje dolgozik az új generációs kereső architektúráján, mely sok dimenzióban hoz/hozhat majd változásokat. Az indexelési sebességen keresztül, a relevancián át a szélesebb tartományból vett találatokig.

Mit jelenthetnek ezek magyarra fordítva? A gyorsaság fontos ha a valós idejű keresésekről van szó, és bár a Google elég jól tolta eddig is, van még hova javulnia. A relevancia alapvető, a szélesebb tartományok alatt pedig leginkább a különféle közösségi aktivítások mélyebb és pontosabb integrálásat jelentheti a találatok közé.

Az új tesztelgetésre kiadott felület a http://www2.sandbox.google.com címen érhető el. (Nincsenek adwords hirdetések!)

Megjelenésében nem hozott semmi újat, de én nem tartom kizártnak, hogy a végleges verzióban lesznek felületbeli módosítások is.

A Google azt várja “tőlünk”, hogy nyüstöljük az új site-ot, és ha javaslatok, vagy problémák vannak, akkor jelezzük feléjük, amiket a találati oldal alján található ” Dissatisfied? Help us improve” linkre kattintva tudunk megtenni.

Egy nagyon gyors összenhasonlítást csinálva ami talán egyből szembetűnik, hogy mintha az új kereső egy nagyobb indexből dolgozik. A sebesség terén én nem nagyon érzékeltem számottevő különbséget, a Google eddig is piszok gyors volt. A relevanciát vizsgálva feldobtam pár keresést, néhány esetben ha nem is alaposan, de meg van kavarva a sorrend. Biztos, hogy lesznek komolyabb változások, szóval kezdhet főni a SEO-sok feje ;)

Nektek mi a véleményetek, tapasztaltatok valami érdekeset?