Kémleld a látogatóidat

Ne tévesszen meg a cím senkit, nem a Randi előtt nyomozzunk leendő partnerünk után -hoz hasonló dologról lesz szó :)

Az oldalaink látogatóit már amúgy is “megfigyeljük” ilyen vagy olyan analitikai eszközökkel, legyen az sima log file analizis vagy akár heatmap-es megoldás.

A Userfly segítségével azonban konkrétan a látogatók mozgását, “ténykedését”, stb. tudjuk visszanézni, miután a szolgáltatás mozgókép formátumban rögzíti az eseményeket, melyeket aztán analizálhatunk.


userfly.com from Chris Estreich on Vimeo.

Mindössze regisztrálnunk kell, majd az oldalakba egy rövid javascript kódot befűzni, aztán jönnek is az adatok. Természetesen az ingyen accountért viszonylag kevés értéket kapunk, de egy blognál vagy hasonló kicsi oldalnál már jó lehet. Egy próbát mindenképpen megér.

Én nézegettem a látogatóimat, és pl. láttam, hogy a “Bejegyzések” RSS linkre kattintva lassan jön az eredmény, volt aki türelmetlenül klikkelt mégegyszer, és mégegyszer :) Szóval jó dolgokat észre lehet venni, usability szempontból mindenképpen.

Muszáj megemlítenem, hogy a szolgáltatás szerverei néha irtózatosan be tudnak lassulni, ilyenkor bizony szitkozódás van, erre készüljetek :)

3 hozzászólás - “Kémleld a látogatóidat”
 1. Tímár Dávid

  Irtam pár sort én is erről:
  http://timardavid.com/blog/2009/01/14/userfly-kemkedhetsz-a-latogatokon/

  Kérdés: van arról infó, hogy a felvett videó hol tárolódik? Mi garantálja, hogy nem rögzíti a tagjaid jelszavát, ahogy azt begépelik?

 2. Én a ClickTale és a CrazyEgg programokat használtam, amikről a http://blogvilag.hu/archives/2008/07/03/Tudod_mi_tortenik_a_weboldaladon/ linken olvasható a tapasztalatom.

 3. mosquito

  David, nincs infom arrol, h hol taroljak a videot, valszeg ugye sajat szervereken. Nem olvastam vegig a “szerzodesi felteteleket”, de inkabb technikai akadalyat latom annak, h megfejtsek a jelszavakat. Illetve a weboldal legtobbje nem mutatja a jelszot amikor beirod, es ez igy helyes.

  Mondjuk felveti ez tenyleg azt a kerdest, h vajon a felhasznalot kell-e figyelmeztetni, h az egesz sessionje tokkal vonoval felvetelre kerul