SEO guru

Szerző:

2009 február 10Szubkult2 hozzászólás

Azt hiszem nem mondok nagy újdonságot ha azt mondom, hogy a keresőoptimalizálással (SEO) foglalkozó szakemberekről az emberek legtöbbjének a fejében elég téves képek élnek. Nem feltétken arra gondolok, hogy olyan sztereotípiákkal illetnék őket mint a geek rendszergazdákat, de hasonlóan hozzájuk, egész biztos, hogy valamilyen mágikus képességet és tulajdonságot rendelnek melléjük.

Leginkább azt, hogy ezek az emberek képesek őket a találati lista legmagasabb poziciójába repíteni. Sőt, talán még a Google logó felé is ha egy kicsit megemberelik magukat. Teszik mindezt havi 30 ezer forintért.

A repítéssel felfelé még nincs is gond, viszont az ott tartással azért már vannak problémák. Vagyis munka. Továbbá mit érünk napi 30 ezer látogatóval, ha a weboldalra érkezvén nem találják amit keresnek, képtelenek eligazodni, aztán 10 másodperc max, és tipliznek is.

A fenti sorokkal vágom, hogy nem sok újat mondtam. Nincs is nagyon most olyan friss személyes élményem, ami miatt ennek ki kellett volna “jönnie”.

Egy ügyféllel ritkán könnyű. A laikus ügyféllel mégnehezebb. A laikus és okoskodó, ráadásul bizalmatlannal pedig egyenesen kiborító :) Ezt persze nem árt “nekünk” kezelni valahogy.

Csak a nagy magyarázatok közben lehet azt érezni, hogy jesszus, itt olyan mélységekbe kellene belemenni, ami méginkább csak a bizalmatlanságát növeli azért, mert azt hiszi, hogy ködösítesz akkor, amikor Latent Semantic Indexingről beszélsz, vagy hasonlókról.

Ha lehetnének kívánságaim, azt szeretném, ha minden ügyfél legalább minimálisan képzett lenne a témában. Stop.

Értenék, hogy a SEO-ra nem szabad úgy tekinteni mint az ultimate megoldásra, ez legyen csak egy része az ő marketingstratégiájának. Stop.

Legyen tisztában azzal, hogy az optimalizált weboldal ergonómiája is nagyon fontos, erre legyen hajlandó áldozni is ha kell. Stop.

Ez nem 2 hetes meló. Sokkal hosszabb, és sok esetben folyamatos munkát igényel. Amiért szintén fizetni kell. Stop.

Garanciák kellenek. Érthető, a pénzéért szeretne mindenki egyrészt tisztességes munkát kapni, másrészt eredményt elérni a munka által.


seo guru, seoperman

És a végére egy kérdés. Mikor valaki konkrétan egy SEO gurut keres, akkor vajon egy szuperhőst szeretne? :)

2 hozzászólás - “SEO guru”
 1. RolFic

  Én most beszélgettem egy cimborámmal, aki multi cégben úgymond marketinges, és azt mondja nekem, hogy SEO kampány csinálnak márc-aug időszakra.
  Tutira ők lesznek az elsők! Ezt mondta a cég aki csinálni fogja. Mondom milyen szavakról van szó?
  Válasz: kb 15 szó, 5 db/termék csoport.
  Mondom neki, hogy az azért nem úgy van, hogy csak úgy első leszel! Erre ő, de hogy a cég megveszi az első helyet a Google-tól… mondom wtf?
  Tehát a SEO-tól csodát várnak, és hisznek is…
  Vagy létezik az, hogy megveszem konkrétan az első helyet a Google-tól? (ha igen, mennyi???)

 2. SEO Guru

  Szia RolFic,

  A Google -től a Google Adwords formájában tudsz csak linket vásárolni. De azon belül sem tudod már biztosítani magadnak az első pozíciót hiszen sok hírdető van. A keresési találatok között meg aztán végképp nem tudsz
  állandó első pozíciót biztosítani márcsak a Google Dance miatt sem. Pontosan melyik multicég ez? Eltudod nekem e-mail -ben küldeni? Megköszönném!