Nyílt levél az IT szakmának – Sajtos István Szörcs.hu

Megérkezett az érintettek reakciója az előző posztban feltett kérdésekre, ami most közlök, ahogy ígértem is. A tisztánlátás végett. A levél teljes tartalmában van idézve, pár sortörés távolítódott csak el.

Nyílt levél az IT szakmának

Sajtos István vagyok, a Szörcs ötletgazdája.

Nyílt levelemben a szolgáltatás ellen felmerült vádakra szeretnék reagálni. Mivel ezek a vádak egy ponton átfordultak a személyem elleni támadásba, a saját nevemben kívánok nyilatkozni, a Szörcs többi tulajdonosának véleményét ez a levél nem tükrözi.

Az alapvetés, hogy a Szörcs egy önálló kereső. Ezt bizonygatni feleslegesnek éreztem, azok után is, hogy ezt az állítást többen feltétellel kezelték. Vannak akik szerint a Szörcs egy Googlere épülő mashup szolgáltatás.A most nyilvánosságra került adatok alapján ezt a feltételezést én magam is igaznak hinném, ha nem lettem volna ott a Szörcs fejlesztésénél, és nem a saját szolgáltatásomról beszélnénk.

Megértem a szakma felhördülését és szeretném, ha a malőr miatti bizalomvesztés is teljes egészében engem terhelne.
Nem szeretném, hogy azok az elismert szakemberek, akik munkájukkal, tanácsadásukkal és lelkesedésükkel beálltak a Szörcs mögé, kellemetlen helyzetbe kerüljenek e miatt.

De mi ez a malőr?

Május hónapban technikai problémákkal küszködtünk, nem volt sem elég anyagi és humán erőforrásom, hogy ezt kezelni tudjam. Olyan helyzetbe kerültem, hogy egy kompromisszumos döntést egyedül kellett meghoznom.

Leginkább sávszélességi problémáink voltak. Egy időben 130-140 szálon dolgozik a (saját) robotunk. Ezek a szálak egy hiba miatt nem voltak elégségesek, és félő volt, hogy súlyosan romlik a szolgáltatás minősége. Nem szerettem volna megkockáztatni a minőségi visszaesést, ezért egy evidens trükkhöz nyúltam.

Beállítottam egy 5 másodperces timeoutot a lekérdezésekbe, és ha ez idő alatt nem kapta meg a robot a kért adatokat, akkor más külföldi keresők tárolt változatát kérte le helyette.

Ez megoldotta a problémát, mert ezek a tárolt változtatok bővel 5 másodperc alatt töltődnek be, és kisebb sávszelet is igényelnek, mert optimalizáltabb a html kimenete ezeknek a verzióknak.

Cserébe olyan tüneteket generált a Szörcsön, amelyről a Seoblogon lehet olvasni.

Elismerem, hogy ez szakmailag elítélhető lépés volt, és táptalajt adott a szolgáltatás minőségében kételkedők véleményének.

Szeretném, ha megértené a szakma, hogy ez egy üzletileg megalapozott lépés volt, mert e nélkül nem tudtuk volna a megszokott minőségben kiszolgálni a felhasználóinkat. Fontosabbnak tartottam, hogy egy stabil és jól működő szolgáltatást nyújtsunk és vállaltam az ezzel járó kockázatot, anélkül, hogy döntésemről értesítettem volna a startupban érdekelteket.

Több „bizonyítékot” hoztak a kételkedők, amelyeket nem volt energiám cáfolni. Fontosabbnak tartottam, hogy inkább érdemi munkát végezzünk a Szörcsnél a felesleges magyarázkodás helyett.

Szeretném megjegyezni, hogy a Szörcs adatbázisát több független szakmabeli látta, tesztelte, dolgozott rajta és kétség sem merült fel bennük a Szörcs önállóságával kapcsolatban.

Nem is értem, hogy hogyan lenne lehetséges a kételkedők által felvázolt modell, miszerint a Google-t indexeli a Szörcs. A Google köztudottan egy időintervallumban történő pár száz keresés után tiltja a kliens IP címét. Ezzel én is gyakran találkozom a tesztkereséseim során. A Szörcsön naponta több tízezer keresés történik, lehetetlen más keresőket ilyen terhelés alatt másolgatni.

Azt sem értem, hogy miért nem veszik figyelembe, hogy a Szörcs indexébe nagy számban vannak olyan tartalmak, amelyek más keresőkben (még) nem szerepelnek.

Örülök annak, hogy sikerült egy olyan szolgáltatást megteremtenünk, amely érdemes arra, hogy ennyi szakmabelit mozgósítson és ennyire beszédtéma legyen.

Továbbra is úgy érzem, hogy jó dolgok készülnek a Szörcsnél.

A jövőre nézve annyit ígérhetek, hogy a Szörcs valamilyen formában továbbra is talpon marad, működni fog.

E mellett szeretném biztosítani a szakmát, hogy a továbbiakban minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolok.

Bocsánatkéréssel tartozom:

A Szörcs felhasználóinak, amiért nem kommunikáltam a szolgáltatásnak történő fontos változásokat.

A szakmának, a csúsztatások és féligazságok miatt.

A külföldi keresőknek, név szerint: Yahoo.com, Google.com és Bing.com, amiért használtuk és újrapublikáltuk a tulajdonukat.

A Szörcsöt támogató szakembereknek.

Köszönöm a Twitter közösségnek a jópofa karikatúrákat és szóvicceket, ezekben a feszült órákban mosolyt tudtak csalni velük az arcomra.

Üdvözlettel:
Sajtos István

30 hozzászólás - “Nyílt levél az IT szakmának – Sajtos István Szörcs.hu”
 1. Wittgenstein

  Kedves szörc.hu!

  Biztosan csak a májusi hónapban voltak technikai problémáitok? Nekem az ip címes dolog (betteripaddress.com-hoz hasonlóan) már a szörcs.hu megjelenésekor feltűnt a saját honlapom kapcsán. Akkor szó nélkül hagytam. Nekem csak az szúrja a szemem, hogy ez a Sajtos István arrogáns módon jár mindenféle meetupokra, hazudik, kitér minden kérdés elől, ami az indexelésükkel, ip címekkel, user agentekkel kapcsolatos. Itt meg lehet nézni a gyereket, a vak is látja, hogy mennyire csúsztat:

  http://vimeo.com/6800372

  Nem állítom, hogy ellopták a google, bing, yahoo találati listáit (ugyanis a google megvédi, ami az övé), de erősen táplálkoznak belőlük. Ezzel nem is lenne baj, ha férfiasan beismernétek.

  A gyanúm többszörösen beigazolódott, nem fogom annyiban hagyni. Komoly érdekek fűznek a google magyarországi tevékenységeihez, így a dolog nekem személyes. Nem is értem, hogy képzeltétek ezt. De minek is beszélek többesszámban? Lehet nincs is team, csak maga Sajtos István… ugyanis semmilyen nevet nem olvastam még ezen kívül, ami összefüggésbe hozható a szörcs.hu-val. Van még valaki, aki fel meri vállalni a nevét? Amit, csinálsz (csináltok), az tartalomlopás. Megtudod, milyen az, mikor van egy ellenséged, akinek ellenérdekei vannak.

  Névtelen, mert nekem ciki, amit csinálsz

 2. Zsolt

  Kíváncsi lennék erre mi a reakció:
  http://img231.imageshack.us/img231/7874/nvtelen1.jpg

  Két további kérdésem lenne még:
  az első, hogy hogy lehet, hogy azzal magyarázzátok, hogy nem tudnátok a Google-t használni, hogy adott időben történő x keresés után tiltják a keresést. A tárolt változatok lekérését nem tiltják le? Nekem ez elég gyanús.

  A második, hogy egy kommentben miért 3-4 ms-ot említetek, a levélben pedig 5 sec-et? Most akkor melyik igaz? Mert mindkettőt ti írtátok és valamelyik ezek szerint hazugság (ha nem mindkettő).
  Hogyan bízzanak meg bennetek ezután a felhasználóitok? És a befektetők?

 3. Wittgenstein

  Zsolt, nagyon érdekes, amit belinkeltél.

  Sajtoskám. Személyesen teszek róla, hogy itt véget is térjen webes pályafutásod. Van pofád segítséget kérni, hogy a szörcs mögött lévő külső forrásokat elrejthesd??? Most meg pofátlanul azt állítod, hogy ez csak most, májusban fordult elő… mert “technikai problémáitok” akadtak?! Te tényleg azt gondoltad, hogy a 21 században, az internet korában elrejthetsz dolgokat a felhasználóid elől?

  Ha elismered, hogy lebuktál, nyilvánosan bocsánatot kérsz, és találsz magadnak egy offline elfoglaltságot (mert a weben te már többet nem fogsz tevékenykedni, garantálom), akkor köztünk el van intézve. Egy cseppet sem viccelek. Itt ez az e-mail cím:

  fffdsfsdfdsfdsfdsfsd@gmail.com

  Ha értelmesen akarsz tárgyalni, és nem gyerekes módon leplezni azt, amit már eddig is tudott/sejtett mindenki, kérlek keress meg a fenti címen.

 4. Sári Márton

  Megnéztem ezt a vimeós anyagot, az előadását.

  Semmi konkrétum nincs benne, ami van, az meg porhintés és butaság.

  “Több tucat szakember, nyelvész stb.” – kik? Ha valós lenne ez az információ, nem jutott eszébe egy-két nevet mondani?

  “A relevancia szubjektív.” – Ez ostobaság. És pláne egy algoritmikus kereső témájában totális önellentmondás.

  “Könnyebb kiszórni a szemetet, mint a releváns találatokat kiemelni.” – Ez is nagyon bután hangzik. Egy algoritmikus kereső rangsorol. Vagy büntet, de itt nem erről van szó.

 5. Sári Márton

  “Fontosabbnak tartottam, hogy inkább érdemi munkát végezzünk a Szörcsnél a felesleges magyarázkodás helyett.”

  Porhintés. Mi volt az az érdemi munka, és mi az, hogy “felesleges magyarázkodás”?

  “Szeretném megjegyezni, hogy a Szörcs adatbázisát több független szakmabeli látta, tesztelte, dolgozott rajta”

  Ki ezek? Már megint lekövethetetlen információk.

  Nagyon bűzlik az egész, sok a homály, nem látszik a brutális nyíltság, ami ilyenkor az egyetlen helyes út lenne.

  A levél nyegle, tele van nyelvtani hibával is, pl. “nem kommunikáltam a szolgáltatásnak történő fontos változásokat”, “tárolt változtatok”, “sávszelet”.

  Tényleg olyan, mintha csak egy emberke játszadozna a háttérben.

 6. dave

  Csak engem zavar, hogy a szörcs-ön nincs egy kibaszott offline elérés? Ez egy cég? Iroda, vagy adószám, valami? Vagy Sajtos HP omnibook-ján “fejlesztette” két kávézózás között?

 7. Pólik Imre

  Hiába mondják hogy sokan látták az adatbázist, a fő kérdés az, hogy honnan van az nekik. Azt senki nem vonja kétségbe hogy valamilyen adatbázisuk van.

 8. Pólik Imre

  Kint van az előző poszt a hvg-n, ilyen ajánlással: “Év elején indult el hódító útjára a Szörcs.hu kereső, ami teljes egészében magyar fejlesztés.” Ezek után elég nagy meglepetés volt elolvasni a posztot.

  Időközben eltűnt az index.hu aljáról a szörcs-reklám (szavazz a szörcs.hu háttérképére). Vagy csak lezárult a szavazás?

 9. tantusz

  Nem lehetett volna ezt a “sávszél problémát” egyszerűen kezelni:

  if (nincs meg 5 másodperc alatt az oldal) akkor tedd be a megpróbálom_később_lekérni adatbázisba vagy tömbe.

  A keresőrendszer fejlesztés szerintem elég magas szintű programozási ismereteket és logikai készséget igényelhet (ha a Googlenél is így megfizetik az alkalmazottakat, ebből talán ez is következhet), hogy ezt a problémát egyszerűen megoldják.

  Idézet a levélből: “E mellett szeretném biztosítani a szakmát, hogy a továbbiakban minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolok.” Azóta egy pár kérdés már felvetődött…

 10. Géza

  Az eredeti történet sem tetszik, de ez a boszorkányüldözés mégkevésbé. A blog szerzőjén kívül senki nem publikált leleplező írást, most meg mindenki hozzáértő és sértett. Lásd még Brian élete, kövezési jelenet.

 11. Wittgenstein

  Géza, azt mondod, hogy hirtelen mindenki sértett lett, amikor a blog szerzőjén kívül nincs egy leleplező iromány sem… pont ezért lett mindenki sértett, mert bíztunk a szörcsben, és kurvára át lettünk baszva.

  A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. És milyen igaz…

 12. Kop

  Én Gézának adok igazat. Az átlagfelhasználót (és abból van több, nem a szakmabeliből) nem érdekli, hogy ki mit és hogy indexel, neki releváns és friss találatok kellenek minél gyorsabban, amit a szörcs tudott nyújtani. De mióta itt mindenki elkezdett drámázni, áll a szolgáltatás…

 13. mosquito

  Geza, az eredeti tortenetben szamodra megis mi a boszorkanyuldozes? Szakmailag megkerdojelezhetetlen bizonyitekok alapjan feltettem kerdeseket a Szorcs valos mukodesevel kapcsolatban. Ez talan csak nem gond, h en mint szakmabeli, szeretnek informaciokat kapni a kereso engem es sok mast is erinto mukodeserol. Az, h eddig senki nem vette a faradtsagot es batorsagot, h ennek a vegere jarjon, egy masik tortent.

 14. dave

  Kop: Nem értitek, semmi baj azzal, ahogy a szörcs működik. Ha bevallották volna, sőt így kommunikálták volna, hogy ez attól jó, hogy ganyézza a számodra lényegtelen bing és google találatokat, és közösségi, trendi stb. akkor még nagyobb is lehetne a sikere.

 15. tantusz

  dave: A működéssel valóban semmi baj, de ez a hozzáállás, 1 éve és most is…. Nézd meg ezt:
  http://img231.imageshack.us/img231/7874/nvtelen1.jpg
  – “Mit tegyünk hogy ne látszódjon ki a külső forrás” közben meg ott virít origo címlapokon, meg figyelő magazinban, hogy mekkora technológiájuk van és hogy “nem voltam megelégedve a magyar keresőkkel”.

  Sok embernek nem is a működés vagy kommunikáció nem tetszik, hanem ez az arrogáns viselkedés. Sztárolják magukat egy hazugsággal még most is ahelyett, hogy beismernék hazudoznak összevissza.

  Most nézd meg a konkurens szolgáltatásokat: johu tudod milyen cég emberei vettek részt a fejlesztésben (weblib kft), bluu: egy indexes és egy figyelős cikkben mindenkit névszerint felsoroltak . A szörcsnél mi van: elismert nyelvészek, adatbázis specialisták…stb… Apropó nyelvészek: ennek a szörcsben semmi nyomát nem lehet látni, míg a johu-ban van bal oldalt egy kapcsolódó kulcsszavakat soroló sáv, amihez valóban kellett nyelvésztudomány. A bluunál meg csináltak egy olyan értelmezőrendszert amit eddig senki: beírod: “klímás terepjáró 5 millióig” és tényleg azt kapod. Akkor ebből triviálisan az következik: hogy néhány egyetemista jobb nyelvi értelmezőt írt mint az elismert nyelvész szakemberek?

  Tehát sok embernek ez a “sztároljuk magunkat és hülyének nézünk mindenkit” viselkedés nem tetszik, ráadásul a lévél óta semmilyen módon nem válaszoltak semmilyen kérdésre.

  Ha esetleg eddig nemvolt akkor én most felteszek egyet: Tisztelt Szörcs fejlesztők, mivel magyarázzátok a kommentben megosztott képben taglaltakat?

 16. Géza

  Wittgenstein, volt bőven időd, hogy leleplezd a Szörcsöt, ha nem tetted akkor komikus, hogy most hevesen csatlakozol és kompetensnek állítod be magadat. A jól megírt és szájbarágós cikk nélkül meg sem értetted volna, hogy be voltál csapva.
  Mosquito, a hozzáértésedet és az eljárásodat maximálisa becsülöm és helyesnek tartom. A többi önjelölt igazságszolgáltató irritál.

 17. Sherad

  Ilyen buta levelet én is tudnék írni válasznak bármire. ez minden csak nem válasz….

  másik:
  “Wittgenstein:(mert a weben te már többet nem fogsz tevékenykedni, garantálom)”

  A bejegyzésed ezen részlete hasonló gyerekes butaság mint a fenti levél…

 18. Wittgenstein

  Majd figyeljetek…

 19. Wittgenstein

  “A jól megírt és szájbarágós cikk nélkül meg sem értetted volna, hogy be voltál csapva.”

  Géza, mi ezzel a probléma? Én nem programozó vagyok, fogalmam sincs, hogy kell működnie egy keresőrendszernek. Én üzletember vagyok. Ha irritál, minek ölöd magad?

 20. Franky

  “Én nem programozó vagyok, fogalmam sincs, hogy kell működnie egy keresőrendszernek. Én üzletember vagyok.”

  Akkor ezért vagy ennyire hülye? Már nem szakmailag, hanem emberileg…

 21. B.Cs.

  nem elég becsületesen kommunikáltak :)

 22. winc

  2. A cég elnevezése
  2/1. BLOGTER.COM Nemzetközi Információszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
  Bejegyezés kelte: 2006/08/14 Közzétéve: 2006/09/07
  Hatályos: 2006/08/14 …

  3. A cég rövidített elnevezése
  3/1. BLOGTER.COM Kft.
  Bejegyezés kelte: 2006/08/14 Közzétéve: 2006/09/07
  Hatályos: 2006/08/14 …

  5. A cég székhelye
  5/1. 1055 Budapest, Szalay u 2.
  Bejegyezés kelte: 2006/08/14 Közzétéve: 2006/09/07
  Hatályos: 2006/08/14 …

  902. A cég tevékenysége
  9/3. Világháló-portál szolgáltatás
  Főtevékenység.
  A változás időpontja: 2008/05/22
  Bejegyezés kelte: 2009/02/28
  Hatályos: 2009/02/28 …

  11. A cég jegyzett tőkéje
  11/2.
  Megnevezés Összeg Pénznem
  Összesen 58000000 Ft
  azaz ötvennyolcmillió Ft.
  A változás időpontja: 2007/06/21
  Bejegyezés kelte: 2007/08/24 Közzétéve: 2007/09/20
  Hatályos: 2007/06/21 …

  13. A képviseletre jogosul(tak) adatai
  13/1. Miskolczy Csaba ügyvezető (vezető tisztségviselő) (an.: Paizs Irén)
  A képviselet módja: önálló
  Jogviszony kezdete: 2006/07/10
  Jogviszony vége: 2011/07/10
  Bejegyezés kelte: 2006/08/14 Közzétéve: 2006/09/07
  Hatályos: 2006/08/14 …

  1. A tag(ok) adatai
  1/1. BLOGTER Információszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
  HU-1055 Budapest, Kossuth tér 16-17.I/3.
  Cégjegyzékszám:

  A szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít.
  A tagsági jogviszony kezdete: 2006/07/10
  Bejegyezés kelte: 2006/08/14 Közzétéve: 2006/09/07
  Hatályos: 2006/08/14 …

  1/2. Miskolczy Csaba (an.: Paizs Irén)
  A tagsági jogviszony kezdete: 2006/07/10
  Bejegyezés kelte: 2006/08/14 Közzétéve: 2006/09/07
  Hatályos: 2006/08/14 …

  1/3. RFH Informatikai Kockázati Tőkealap
  HU-1085 Budapest, Baross u 22-26.
  A tagsági jogviszony kezdete: 2007/06/21
  Bejegyezés kelte: 2007/08/24 Közzétéve: 2007/09/20
  Hatályos: 2007/08/24 …

 23. winc

  2. A cég elnevezése
  2/1. BLOGTER Információszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
  Hatályos: 2005/08/16 …

  3. A cég rövidített elnevezése
  3/1. BLOGTER Kft.
  Hatályos: 2005/08/16 …

  5. A cég székhelye
  5/2. 1055 Budapest, Kossuth tér 16-17. 1. em. 3.
  Bejegyezés kelte: 2006/07/05 Közzétéve: 2006/07/27
  Hatályos: 2006/05/31 …
  11. A cég jegyzett tőkéje
  11/2.
  Megnevezés Összeg Pénznem
  Összesen 72280000 Ft
  azaz hetvenkettőmillió-kettőszáznyolcvanezer Ft.
  Hatályos: 2006/02/07 …

  13. A képviseletre jogosul(tak) adatai
  13/2. Czirbesz Gergely ügyvezető (vezető tisztségviselő) (an.: Ignácz Éva)
  A képviselet módja: önálló
  Jogviszony kezdete: 2007/05/31
  Jogviszony vége: 2012/05/31
  Bejegyezés kelte: 2007/08/21 Közzétéve: 2007/09/13
  Hatályos: 2007/08/21 …

  13/4. Miskolczy Csaba ügyvezető (vezető tisztségviselő) (an.: Paizs Irén)
  A képviselet módja: önálló
  Jogviszony kezdete: 2009/05/28
  Jogviszony vége: 2012/05/28
  A változás időpontja: 2009/05/28
  Bejegyezés kelte: 2009/07/22 Közzétéve: 2009/08/13
  Hatályos: 2009/05/28 …
  1. A tag(ok) adatai
  1/5. TEXTlab Technológia Kft.
  HU-1055 Budapest, Szalay u 2.
  Cégjegyzékszám:

  A társaság irányítását biztosító befolyásolás mértéke: jelentős.
  A tagsági jogviszony kezdete: 2005/11/11
  A változás időpontja: 2008/05/22
  Bejegyezés kelte: 2008/06/12 Közzétéve: 2008/07/17
  Hatályos: 2008/05/22 …

  1/6. Miskolczy Csaba (an.: Paizs Irén)
  A tagsági jogviszony kezdete: 2005/11/11
  A változás időpontja: 2008/05/22
  Bejegyezés kelte: 2008/06/12 Közzétéve: 2008/07/17
  Hatályos: 2008/05/22 …

  1/7. HUB CAPITAL INVESTMENT LIMITED (cégjsz.:5215822)
  GB- 73DS Stanmore, Middlesex, Stanmore Hill 37.
  A szervezet képviseletére jogosult személy adatai:

  Kézbesítési megbízott: Dr. Bada János (an.: Szűcs Márta)
  A társaság irányítását biztosító befolyásolás mértéke: jelentős.
  A tagsági jogviszony kezdete: 2005/11/11
  A változás időpontja: 2008/05/22
  Bejegyezés kelte: 2008/06/12 Közzétéve: 2008/07/17
  Hatályos: 2008/05/22 …

 24. winc

  RFH: http://www.rfh-rt.hu/

  állami pénzek?

 25. zsolti

  Ez hogy jön ide?

 26. monsta

  Moszi mondd, hogy meg elsz ;)

 27. mosquito

  ittvagyok, ragyogok :)

 28. Avon

  Nem nagyon vizsgálgattam a szörcs múltját. Én csak a mostani állapotból tudom levonni a konzekvenciákat. A mostani állapotáról látszik, hogy nem más keresők adatbázisát használja (a Google -ét biztos nem) ugyanis a keresőszóra adott reakciója elég lassú volt . . . Kellene még vas a kicsike alá?

 29. Kamatos kamat

  Sziasztok!
  Alkalmi munkákat ajánlok.
  Linkmarketing szakembert keresek.
  Üdv, Tony
  tonyjames01(kukac)gmail.com