Új feature? Keresési kifejezés és találati oldal lefordítása

Szerző:

2010 március 30Google1 hozzászólás

Ma 12:30 körül sor kerül az első 7 TeV-es ütközésekre az LHC-ban, jelentsen ez bármit is, de a katasztrófára készülve gondoltam megnézem mit alkotnak.

Rákerestem ezért az “LHC élőben” kifejezésre, majd végigpörgettem a találati listát, aminek az alján ezt láttam:

A Google megpróbálja tehát lefordítani a keresésünket – jelen esetben angolra, ezt nem tudom mi alapján dönti el, hogy mire -, és a lefordított kifejezés alatt, az ahhoz tartozó találati listát kapjuk meg ha rákattintunk.

Az új oldal tetején egy pici bezárható dobozban kapunk infót, hogy pontosan mi is történt, vagyis milyen nyelvről milyenre történt a fordítás. Itt már új nyelvet is hozzáadhatunk ha akarunk.

Az így kapott találati listában az angol nyelvű oldalak TITLE és META Description részei azonnal magyarul jelennek meg, és a találatokra kattintva, a találati oldal is lefordítva jelenik meg, amolyan Google Translate-es fordításban.

A snippet mutatja, hogy mi a forrásnyelv amiről a fordítás történt, és ha akarjuk, akkor az eredeti nyelven írott szöveget ismegtekinthetjük a hevenyészett fordítás helyett.

Nekem új ez a feature, nem láttam még eddig. Ti találkoztatok már vele korábban?

Egy Hozzászólás - “Új feature? Keresési kifejezés és találati oldal lefordítása”
  1. Keresőoptimalizálás

    Igen, ez pár hete jelent meg, szerintem jó kezdeményezés az információ még hatékonyabb megosztására, bár sokat kell még fejlődni ezen a téren, mindenesetre ha a magyar és más nyelvek közötti oda-vissza fordítás megfelelően fog működni, a többi nyelv között jóval könnyebb dolga lesz a Google-nak.