URL beküldése a Google Webmaster Eszközön keresztül

Szerző:

2011 augusztus 3Google Keresőoptimalizálás

Az új oldalak feltérképezése és a kereső indexbe kerülése a legtöbbször sürgető mindenki számára, főleg kisebb site-ok esetén, ahová a Google robotja nem látogat túl gyakran.

A kezdetek kezdetén még manuálisan submitolták be az emberek a keresőkbe az oldalaikat, ám az utóbbi időben ez a tevékenység eléggé kikopott már, bár mindig vannak olyanok akik ezért még pénzt is képesek elkérni.

Aki nagyon türelmetlen volt, az kísérletezhetett – Googlebot csalogatás PubSubHubbub-al, Új sitemap formátumok -, de egy jó sitemap és pár link elhelyezése mindig meghozta a kívánt eredményt, és a Google elég jó munkát végez amúgy is.

Szóval a feltérképezés egyre gyorsabban megy, és az indexelés is frankón pörög, hála a Caffeinne-nek is, amiről ha valaki nem tudná mi is ez, az ebből a rövid videóból megtudhatja, csak hogy elkanyarodjak az eredeti témától :)

Mostantól lehetőségünk van új, vagy már korábban indexelt, de időközben változott URL-eket a Google Webmaster Tools-on keresztül beküldeni!

A folyamat a következő:

A Diagnostics/Diagnosztika alatt található Fetch as Googlebot/Megtekintés Googlebotként menüpont alatt megadjuk annak az oldalnak a címét, amit szeretnénk ha feltérképezésre kerülne.

A Fetch as Googlebot már régóta a kelléktárban szerepel, segítségével meg tudtuk nézni, hogy a weboldalunk egy-egy tetszőleges oldalát hogy “látja” a Google robotja, milyen státuszkódot ad, megjelenik e minden ami szeretnénk, stb.

Ha ezután a lépés után sikerrel járunk, akkor megjelenik újdonságként a “Submit to Index”, amire bátran bökjünk rá.

Ezek után megadhatjuk, hogy teljesen új, vagy már korábban indexelt, és csak tartalmilag módosult egyedi URL-ről van szó, vagy egy olyanról, amit szeretnénk a kapcsolódó oldalakkal együtt feltérképeztetni. Ebben az esetben a megadott URL lesz a kiindulópont!

Ha megvagyunk, akkor kapunk egy üzenetet a művelet elvégzéséről, és annak időpontjáról.

Fontos limitációk:

  • A beküldés után 1 napon belül sor kerülhet az újbóli feltérképezésre
  • 50 egyedi URL beküldési limitünk van egy hétre, és 10 olyané amely indexelése a kapcsolódó oldalakkal együtt történik. Ezek számát mindig látjuk a felületen.
  • Az, hogy ezt megcsinálod, nem jelent semmit, vagyis a Google fenntartja a jogot, hogy nem minden beküldött URL kerül feltérképezésre

Marad természetesen a régi procedura – ami ugye tök jól működik -, szóval a már jól bevett utakon alapvetően nem kell változtatni, de ha mégis akad egy-egy olyan módosított oldalunk amire jó lenne kicsit odahatni, vagy pl. egy teljesen új szekciót indítottunk az oldalunkon, akkor lehet ezzel próbálkozni. Szóval ahogy a hivatalos blogposzt írja is, nem kell őrült módjára most ezen a felületen keresztül elkezdeni beküldözgetni az URL-eket.

Amennyiben egy olyan URL-t szeretnénk beküldeni, amely site-ja nincs verifikálva, akkor egy publikus felületen keresztül is megtehetjük, a fenti limitációkkal. Crawl URL public form

A hivatalos bejelentés itt olvasható: Submit URLs to Google with Fetch as Googlebot