Google Web Elements

Szerző:

2009 május 28Google5 hozzászólás

A most zajló Google I/O konferencián jelentették be ezeket a kis csinos és viszonylag fájdalommentesen az oldalunkba illeszthető elemeket, amik népszerű Google szolgáltatások weblapunkor keresztüli kivezetését, felhasználását és kiaknázását teszik lehetővé.

Minden elem testreszabható, állítgatható, egyéni igényeinknek megfelelően, ennek következtében csak a kreatívitásunk szabja a határokat. Az elérhető elemek listája:

 • Calendar : A Google Calendar kivezetése, könnyen kitolhatjuk a saját erre a célra készített naptárunkat, ami pl. a jövőben esedékes szakmai konferenciákat listázza
 • Conversation : Kommentek, linkek megjelenítése
 • Custom Search : Keresés a Google segítségével az oldal tartalmában
 • Maps
 • News : Választhatunk különféle témákból híreket, amiket aztán megjelenítünk
 • Presentations : Google Docs prezentációk megjelenítése
 • Spreadsheets : Google Spreadsheet kimenet megjelenitése, grafikonok stb.
 • YouTube News

Bővebb infó és látványelemeket is tartalmazó oldal itt: Google Web Elements

A beüzemelés mint említettem egyszerű, egy on-the-fly legenerált pár soros kódot kell csak a weboldalba illeszteni, és kész is vagyunk.

Amelett, hogy a weboldal tulajdonosoknak jó ez, mert könnyen tudnak érdekes, értékes tartalmat kreálni a weboldalukra, amik a látogatókat is tartják egy ideig, jó a Google-nek nyilván, hiszen a szolgáltatásai még szélesebb csoportokhoz eljuthatnak. Viszont nagyon más nem jutott eszembe, hogy miért jó ez még? Te mit gondolsz?

5 hozzászólás - “Google Web Elements”
 1. Gábor

  Szia!
  Bocsánat a nem túl témába vágó kérdéshez, úgy látom ez a seo weblap rendszeresen frissül, talán kapok választ :)
  Meg tudnád mondani, hogy ha egy weboldalt minél többen elmentenek a kedvencek közé, az seo szempontból miért előnyös?
  A Google ezért előrébb sorol a találati listán?
  PageRank növelő hatása van?
  Vagy ilyen szempontból nincs előnye?

  Köszi!!

 2. mosquito

  Szia!

  Sztem ennek kozvetlen hatasa nincs, foleg nem PR novelo hatasa.

  Azt, h a bongeszoben a bookmarkok koze elmentett oldalakrol kap a Google valahogy – esetleg a toolbaron keresztul, illetve a sajat maga altal fejlesztett Chrome-on keresztul – ertesitest, nem tudom, de ha kap is, nem vagyok meggyozodve rola, h ez egy olyan faktor tudna lenni, amivel konkretan torodni kell.

  Ezt befolyasolni ugyis csak ugy tudod, ha jo es egyedi tartalmad van, amit az emberek szeretnek es akkor bookmarkolnak, de ha ilyen tartalmad van, akkor mar amugy is felig nyert ugyed van, es nem kell a bookmarkokra tamaszkodni :)

  Ez kicsit ilyen myth szagu cucc, en azt mondom csinalj jo tartalmat, es ne foglalkozz a bookmarkokkal :)

 3. SEO Guru

  Szia mosquito,

  Remélem megengeded, hogy én is belecsicseregjek :) Gábor kérdésére szeretnék én is válaszolni. Sok mindenben megegyezik a véleményem veled mosqutio de pont a lényegi részében nem ;) Persze lehet csak azért mert te nem tettél egy kitételt állításodba. Szerintem könyvjelző és könyvjelző között akadnak különbségek. Tény a legtöbb könyvjelző indirekt linkelést alkalmaz. Azonban a vlilágon nagyon sok olyan könyvjelző is akad, egyébként szép számmal kishazánkban is ahol direkt linkelést alkalmaznak. Azaz ha ezeket a direkt linkeket minél többen lementik az egyúttal azt is jelenti, hogy a könyvjelző szolgáltatói weboldal egyre több deep linkjén is megjelenik. Jól tudjuk a könyvjelzők deep linkjei (leginkább belhon) 0/10 Page Rank értéket képviselnek de még mindig jobb mint a – 1/10 -esek ;) Sok 0/10 PR viszont mégis képes valamit átadni a bevitt oldalnak. Az persze szintén kérdéses, hogy ugyanarról a weboldalról, webszerverről (IP címről) érkező felénk mutató linkek mennyire értékesek a keresőknek, de a keresők fejébe ilyen mélységig talán senki se lát bele. Viszont ha abból indulunk ki, hogy ez a könyvjelző divat is már szép múltra tekint vissza akkor elképzelhető (főleg nemzetközi viszonylatban), hogy számtalan Google szemében megbízható (atuhoritative) létezhet közöttük, s akkor azért elég nagy esély van rá, hogy az ilyen könyvjelzőkbe publikus módon bekerült weboldalakat egyszerűen bezabálja a Google és társai.

  Milyen jó lenne ha valaki felvállalni az ilyen könyvjelzők minőségi összegyűjtését!

  A “myth szagu cucc” tetszik :) Én is pont ezért írtam, hogy a keresők fejébe senki sem láthat, s tényleg a könyvjelzők kérdése kicsit mítosz.

 4. Gábor

  Köszi a gyors válaszokat srácok!
  Csak azért kérdeztem, hogy érdemes-e ismerősöket megkérni, hogy mentsék el az oldalaimat Kedvenceknek.

  De akkor ezek szerint talán érdemes.
  Köszi!

 5. mosquito

  SEO Guru, sztem a konyvjelzoket mi nagyon mashogy definialjuk :) En konyvjelzo alatt, a bongeszok “bookmark” opciojara gondolok, remelem Gabor is :)