Azt hiszem nem tudunk keresni

A Netkutatások blogon megjelent pár a Google magyarországi keresési adataira támaszkodó adat, Top keresések, Internetes közösségek, valamint Vásárlással kapcsolatos keresések témakörben,

Az eredményeket szemlélje meg mindenki maga az említett oldalon, ami egyébként kiváló információkat szolgáltat abban a témában, amiben utazik.

Átfutva az eredményeket, nekem 1-2 dolog mindenképpen szemet szúr.

Az egyik mindenképpen az, hogy nem tudunk keresni. A másik pedig az, hogy végtelen mennyiségű a navigációs keresés, amikor egy site vagy szolgáltatás nevét írjuk .tld nélkül a keresőbe, hogy aztán az első találatra vígan kattintsunk.

Nézzük a TOP 50 keresést január hónapra (abból az első 10-et):

 • 1.     iwiw
 • 2.     letöltés
 • 3.     youtube
 • 4.     játékok
 • 5.     budapest
 • 6.     tv
 • 7.     torrent
 • 8.     szótár
 • 9.     freemail
 • 10.   térkép

A listában nekem gyanús, hogy szinten minden keresés 1 szóból áll, márpedig tudjuk, hogy a keresések javarészt nem ilyenek, hanem 2, 3, vagy több szó/kifejezés van bennük.

Amiért azt mondom, hogy nem tudunk keresni. Ki mire számít, amikor beírja egymagában, h “letöltés”? Mit szeretne letölteni? Zenét, filmet? “Játékok”-al ugyanez. De a többi is ilyen. Miért nem lehet finomhangolni, mindenkinek könnyebb úgy. A Google kevesebbet dolgozik, kevesebb áramot fogyazt ;), mi pedig gyorsabban és pontosabban kapunk találatokat.

A navigációs kereséssel nem tudok mit kezdeni sajnos, elkeserítő még akkor is, ha tudom, hogy nem lehet mindenki 0-24 online geek, hogy kenje vágja a témát. De ez szomorú akkor is. Én a Google helyében magán a kezdőoldalon, egy rövid, 3-4 pontból álló magyarázattal segíteném az átlag júzert, hátha ragad rá valami.

(Az adatok hitelességéért nem vállalok felelősséget.)

6 hozzászólás - “Azt hiszem nem tudunk keresni”
 1. Daniel

  Már miért segítene a goolge az egyszeri usereken? Hogy megtanulják, hogy a gugli helyett rögtön a böngészőbe írják az urlt?

 2. mosquito

  Na jo, igazad van :) ez neki nem lenne jo. De a keresokifejezesek megfelelo megfogalmazasasbol, hasznalatabol, azert felvallalhatna vmit… tudom, idealista vagyok.

 3. Tom

  Szerintem ez a nagytestvért egyáltalán nem zavarja, sőőt! Minél több töketlen, megismételt keresés, annál több hirdetés….

 4. mosquito

  ilyet persze tudnak csinalni: http://seo-kolkata.blogspot.com/2009/02/google-bus-to-introduce-internet-new.html

 5. zoeRg

  hehheh, google bus :)

  azt tudja valaki, hogy a google chrome egyesített címsor/kereső ablaka hogy működik? tizenkilencre lapot húz akkor is, ha beírom a tld-t?

  mert egyrészt ezt senki sem tudja ellenőrizni, másrész hülyeség lenne nem így csinálniuk.
  jaj a statisztikáknak, ha elterjed a chrome…

 6. Simulacrum

  Én még mondjuk nem láttam olyan embert aki csak ilyen egyszerű szót írt volna be, mindig meglepődöm az ilyen statisztikákon. Hol kell keresni az ilyen embereket? Google? :-)