un.co.ver – duplikált tartalom ellenőrző

Szerző:

2011 március 25Keresőoptimalizálás

A duplikált tartalom – vagy ismétlődő tartalom – problémáját azt hiszem nem muszáj hosszan ecsetelnem, megteszi ezt helyettem a Google nagyszerű súgója a témában. (Érdemes átolvasni!)

Röviden:

“Ismétlődő tartalmon általánosságban olyan tartalmi blokkot értünk, amely egy ugyanazon vagy más domainen belül található másik tartalmi blokkal pontosan megegyezik, vagy arra észrevehetően hasonlít. Ez legtöbbször eredetileg egyáltalán nem megtévesztő szándékú.”

Fontos tehát ezzel a problémával foglalkozni, és lehetőleg mindent elkövetni, hogy ne forduljon elő. Mert nem jó sokszor ugyanaz a tartalom a találati listában.

Az ellenőrzés automatizálására bevett gyakorlat volt a CopyScape használata, ami többé-kevésbé jól végezte a munkáját.

Ma szembe jött egy desktop alkalmazás, ami kényelmesebb a fent említett szolgáltatásnál, és sokkal több információt is nyújt a számunkra.

A program neve un.co.ver (Unique Content Verifier), ingyenesen tölthető, és elérhető Windows, Mac sőt Linux platformon is. Egyetlen negatívumként a java-t tudnám felhozni, 1.6-os verzióra van a futtatására szükség.

A felület egyszerű, nem lehet és nem is kell ezt túlragozni. A beállítások szintén, kérhetünk robots.txt figyelembe vételt, adhatunk meg proxy-t, illetve az “egyezés” megállapításához szükséges szavak számát.

3 keresési/összehaspnlítási mód van:

  • tetszőleges szöveg megadása
  • egy adott URL megadása
  • egy teljes domain ellenőrzése

Indítás után lefut az ellenőrzés, és megkapjuk az általunk megadott tartalomnak más helyeken történő felbukkanását, címmel, egyező szószámmal, stb.

Jól jön egy ilyen troll az eszköztárban, szedjétek bátran :)