Ilyen lesz az új Google felület (kipróbálhatod)

Szerző:

2009 november 25Google Hír / Info / Pletyka

Ennyit tesz ha van verseny. A Bing az indulásakor egy funkciókban ha nem is gazdagabb, de mindenképpen másabb elrendezésú keresőoldalt tett a felhasználó elé. Jobban ráfeküdtek a különböző vertikális keresésekre is, mint pl. az utazás vagy vásárlással kapcsolatos dolgok.

(A képre kattintva normális felbontásban is megtekinthetjük őket.)


Az új Google címlap

A Google néhány hónapja változtatott ugyan a keresőjének a megjelenésén, kisebbek lettek a logók, jött a “show options” ami a mostani megjelenésnek mintegy előfutára, beljebb csúsztak a fizetett hirdetések (ez nem olyan régi), és persze folyamatosan alakítgatják a találati listában megjelenő tartalmak kinézetét is. Igaz viszont, hogy ezek a módosítások nem a közvetlen nyitóoldalt érintették. A mostaniak is csak kicsit.

Néhány hete már szivárogtak ki screenshotok, hogy történnek változások, most pedig lehetőség van rá, hogy mi is kipróbáljuk. Kicsit “hackelni” kell, de nem vészes.

  • Első lépésként másoljuk ki az alábbi kódot, és illesszük be a böngészőnk címsorába, majd csapjunk az Enter-re. Ez beállít egy cookie-t, amivel kb. jelezzük, hogy mi benne vagyunk a “kísérletben”. (Nekem előtte az összes cookie-t törölni kellett a böngészőből, mert amúgy nem akart működni.)
  • Menjünk el a http://google.com oldalra, és hajtsunk végre egy keresést.


Az új találati lista, jobb oldalt a csoda

Alapvetően a korábban a Wonder Wheel kapcsán említett felület továbbfejlesztését látom így hirtelen. A bal oldali menübe bekerült a Shopping és a Maps is, kis ikonok is színesítik már az oldalt, és ha könyvtalálatokat nézzük, akkor árak is megjelennek.

Gyakorlatilag ezek a funkciók eddig is elérhetőek voltak helye közel, a képernyő tetején elhelyezkedő menüből. Talán túl kiesett a figyelemből azért teszik most át?

Tetszik, hogy variálhatom a találati listában megjelenő elemeket pl. úgy, hogy kevesebbet vagy többet mutasson egy adott oldalból, pl. shopping site-okból. Kérhetek a találatok mellé egy snapshotot az oldalról vagy az oldalon található képi elemekből. (Most veszem észre, hogy ez korábban is volt, bocs, de legalább hátha nem tudta valaki.) Amikor idő alapján keresek, akkor pedig már én is megadhatok időszakot amiben a keresést végre kívánom hajtatni.

Röviden kb. ennyi várható. Furcsa, hogy én ezeknek a lehetőségeknek csak a töredékét használom ki, gondolom mások is így vannak ezzel. Ez a fajta megjelenés és elrendezés várhatóan állandó lesz, nem opcionális, de majd meglátjuk.

Te mit szólsz hozzá?