Strukturált bloggolás mikroformátumokkal

Szerző:

2008 április 6Egyéb Tech

Kezdésképpen veszig barátom összeszedett írását ajánlom figyelmetekbe a mikroformátumokról. Röviden és érthetően vázolja fel, hogy miről is van szó. Annak akinek teljesen új a microformats fogalma, mindenképpen ajánlott. De amúgy is.

Az embereknek többé-kevésbé megfelel a web mostani formája, de már ma is annyi hasznos információ keletkezik a neten, hogy robotok (keresők) nélkül semmit nem találnánk meg. A mikroformátumok ezeknek a robotoknak könnyítik meg a dolgát azzal, hogy speciális metaadatokat elhelyezve a HTML kódban, számukra is értelmezhetővé teszik a szövegeket. Ez így elsőre picit érthetetlen, de mutatok egy példát.

Gyakorlatilag ugye arról van szó, hogy az a végtelen sok információ és adat amit nap mint egyre nagyobb mértékben összelapátolunk, nincs strukturálva, szemantikailag nincs köztük kapcsolat. A jelen web keresői egy adott kulcsszó vagy kulcsszavak megfeleltetése kapcsán adják ki nekünk a relevásnak ítélt információkat. Számukra például, a post elején fellelhető “veszig” nem igazán mondd semmit, de mennyivel másabb lenne, ha ehhez a szóhoz, személyhez, valami jelentést, tartalmak tudnék társítani. Nos, gyakorlatilag ebben segítenek a mikroformátumok. Ahogy veszig is említi, az így “feltaggelt” információk aztán algoritmikusan sokkal jobban feltérképezhetőek, szemantikailag is összekapcsolahatóak.


Mmm, miután más másodszor említem ebben a postban a szemantika szót, nem árt ha erre is vetünk egy rövid pillantást. Pont a napokban olvastam erről egy összeszedett és érthető írást, amit szintén nagyon ajánlok az érdeklődők figyelmébe. Web 3.0 – A szemantikus web?

A szemantikus világháló elgondolás két alapötleten nyugszik: egyrészt a metaadatok erőforrásokhoz való kapcsolásán, másrészt azon az elgondoláson, hogy ezen metaadatok segítségével következtetni is kell tudni az adott dokumentum tartalmára.

A mikroformátumok használata alapvetően nem egy ördöngős dolog, igazáből néhány class-t kell megtanulnunk és alkalmaznunk, amivel a HTML nyelvet egészítjük ki. A microformats készítői néhány egyszerű alapelvet tatanak szem előtt:

– Oldjon meg egy adott problémát
– Legyen egyszerű amennyire csak lehet
– Elsősorban embereknek, másodsorban gépeknek szól
– Beágyazható és moduláris legyen

A jelenlegi mikroformátumok segítségével könnydén META adatokkal ruházhatunk fel, kontaktokat, címeket, személyek közti kapcsolatokat, geogáfiai információkat (a google maps is használja), eseményeket, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

A structuredblogging azt tűzte ki céljául, hogy a jelenleg megtalálható CMS platformokat felruházza a microformátumok és egyéb hasonló formátumok használatának lehetőségével. Jelenleg wordpress és movable tpye alá van pluginjük. Sajnos a kezdeményezés egy picit behalt az utóbbi időben, de véleményem szerint a szemantikus web fogalmának és igényének a felerősödésével újra szárnyra kap majd.

Gondoljunk csak bele a jelentőségébe. Az adatainkat strukturáljuk, kiegészítő információkkal látjuk el, aminek következtében ezek az adatok könnyen integrálhatóak és felhasználhatóak más alkalmazásokkal. Sokkal könnyebbé és egyszerűbbé válik a kommunikáció a weboldal és böngésző, vagy valamilyen desktop alkalmazás között. Pl. írok egy eseményről, mondjuk egy koncertről. Megadom a megfelelő adatokat, a dátumot, a helyszínt, a fellépőt, stb. A megfelelő microformats elemek alkalmazásával strukturálom. Amikor a látogató eljön az oldalamra, akkor a böngészője gyakorlatilag értelmezi/felismeri ezeket az adatokat, és az általunk beállított tevékenységét végzi el ezekkel az adatokkal. Beteszi a Google Calendarunkba az eseméynt, rákeres a fellépő megjelent albumaira az Amazonon, stb. stb. A lehetőségek végtelenek.

Firefox alá például könnyen telepíthető az Operator elnevezésű plugin, melyel a weboldalba ágyazott mikroformátumok és egyéb szemantikus adatok felismerhetőek, és felhasználhatóak!

A microformats.org az a hely, ahol minderről bővebb információkat kaphatsz, és ez az a “szervezet”, aki megpróbálja egységesíteni az egész történetet.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért jelen pillanatban ilyen relatív kevés mikroformátum? A koncepció az volt, hogy ne mindent egyszerre oldjunk meg, hanem szép lassan. Kezdjük elősször a címekkel, dátumokkal, kapcsolatokkal, aztán majd jöhet a többi.

És egy apróság a végére. Bill Gates már 2006-ban azt mondta, hogy szükség van a mikroformátumokra, és hogy az emberek használják őket. Ez látható és hallható ezen a videón: