Chrome kiterjesztések SEO munkához

Szerző:

2009 december 9Egyéb Tech

Most, hogy a Google a napokban bejelentette a hivatalos Chrome Extensions gallery-t, gondoltam átrágom magam rajta, és megnézem milyen kiegészítők készültek, amik hasznosak lehetnek a keresőoptimalizálási munka során. Nem hivatalos “store” már eddig is volt a chromeextensions.org-on, az itt találhatókat is végigböngésztem.

Egy kiterjesztés telepítése legalább annyira egyszerű mint Firefox esetében, kattintunk egy a kiterjesztéshez vezető linkre, nyugtázzuk, hogy ha ez nem hivatalos kiterjesztés, akkor káros is lehet a gépünkre, valamint, hogy minden személyes adatunkhoz hozzáfér, és kész is. Újraindítás sem kell. A feltelepített extension-öket pedig a címsorba (Chrome alatt Omnibar, vagy Omnibox a neve) írt: chrome://extensions parancs segítségével listázhatjuk.

A chromeextensions.org alatt van egy külön kategória a webmaster-seo “plugineknek”, egyelőre 10 kiegészítéssel. Nézzük én miket tettem fel:

Pendule
Gyakorlatilag pár alap developer tool, forráskód megjelenítésre, CSS ki és bekapcsolásra, W3C validatorok elérésére és különféle képekkel való műveletekre.

Kuber Pagerank Checker
Ahogy a neve is mutatja, egy sima PageRank kijelző, néhány egyéb infóval, mint pl. az oldalra mutató linkek száma.

Web Developer Mini
A Firefox-os Firebug Chrome-os megfelelője, picit kevesebb képességgel ugyan, de nagyon jól megcsinálva.
Jobb klikkre felnyiló ablakban tudod előhívni.

Webtrace
A Webtrace néhány hálózati információt szolgáltat, a domainről és a webszerverről. Van Pege Info része is, itt megtudhatjuk, hogy egy adott oldalon van e Google Analytics, milyen javascript framework használatos, stb.

Chrome SEO
Annyit tud, hogy kilistáz különféle eszközöket (Google Trends, SEMrush, Compete, stb.), amelyek segítségével az éppen adott oldalra tudunk elvégezni különféle vizsgálatokat.

Nofollow Checker
A Nofollow-val ellátott linkeket highlightolja.

Hirtelen ezeket találtam, igazából nem sok egyelőre, és kevéske tudással, de szerintem biztató a kezdet. Várhatóan egyre több és nagyobb képességű kiterjesztés érkezik majd. Én néha-néha használom csak a Chrome-ot, ezt a posztot is abban írom most. A gyorsasága meggyőző, szóval még bármi lehet :)