“Madarat tolláról, céget weblapjáról”

Szerző:

2009 július 3Szubkult5 hozzászólás

Szakembert a kijelentéseiről?

A Zalai Hírlap oldalán volt tegnap egy írás, ami picit megemelte a vérnyomásomat. A téma ma sem – sohasem hagy – hagyott nyugodin, ezért úgy gondoltam levezetem a feszültséget :)

Előljáróban. Tudom, hogy szélmalomharc ez ami most jön, hiszen a média mindig tele lesz hiányos, félreértett, félremagyarázott, szenzációhajhász információkkal. Tök felesleges felhúzni magam ezen és foglalkozni ezzel.

De ennek a cikknek gyakorlatilag minden bekezdésével harcba lehetne szállni:

“..a sávszélesség növekedése miatt – az oldalak egyre profibbak és felhasználóbarátabbak lettek.”

Amennyiben a flash-es megoldásokkal elért vizuális kielégülés felhasználóbarátnak tekintendő, akkor áldásom rajta. Remélem Rung András webergonómiai tanácsadó kollégám kifejti majd egy posztban a blogján, hogy ő mit gondol erről :)

Igazából azonban a keresőoptimalizálásnak mint tevékenységnek az elmaszatolása volt az, ami belém döfte a tőrt.

Vannak olyan apró trükkök melyek segítségével elérhető, hogy a kulcsszavak beírásakor az adott weblap az első 20 találat között legyen

Igen, az apró trükk az lehet például, hogy azt mondjuk egy szerszámokat forgalmazó áruháznak, hogy nosza, gyúrjunk rá a nikkelezett szemmértékre, mert az jó lesz neki, és elsők leszünk rá a kereső találati oldalán. Óriási. Szegény ördög meg örül mert első lett valamire, de a forgalma nem nő, de nem baj, biztos máshol van a hiba. A trükkös keresőoptimalizáló mindent jól csinált.

Ok, tudom sarkos a példa. De pont az ilyen kijelentések miatt van az egyrészt, hogy az ügyfél bizalmatlan, ahogy az Krich Balázs is kifejti a vele készült interjú végén.

Az egész kijelentés olyan sztereotípiákat ébreszt, hogy tényleg ilyen kis kapucnis manók kevergetnek egy üstben fortyogó löttyöt, néha beleszórnak valamit, aztán ha kész, az egészet ráöntik a weboldal forráskódjára, és huss, már az élen is vagyunk.

Folyamatos a harc az első húszban maradásért, hiszen havonta több száz, ezer új honlap jelenik meg az interneten, arról nem is beszélve, hogy más programozók is ismerik ezeket a trükköket.

Nemrég valaki azt kérdezte tőlem, hogy mennyire kell programozói tudás ahhoz, hogy valaki jó SEO-s legyen. Azt válaszoltam, hogy minimál szintű tudás tökéletesen megfelel szerintem, vagyis egy jó SEO-s kevés programozói tudással abszolút profi lehet a saját területén, de egy jó programozó egy SEO gyorstalpaló után nem lesz ügyes keresőoptimalizáló.

Úgy tűnik hogy a nyilatkozó úriember fejében a keresőoptimalizálás mint olyan még nem egy külön szakmaként létezik, hanem a webfejlesztés egy mellékágaként.

Ez viszont így tök káros mindenkinek. Az ügyfél majd követeli a trükköket, és végig keresztbetett lábbal ül majd a megbeszélésen nehogy rontást hozzon rá a SEO varázsló, mi pedig magyarázkodhatunk, és felesleges köröket kell megfutni az egyelőre amúgy sem könnyű helyzetben.

5 hozzászólás - ““Madarat tolláról, céget weblapjáról””
 1. tom

  Bámulatos! És szánalmas! Hogy találsz rá ezekre a cikkekre? :)
  Biztosan ért hozzá a kolléga már csak a 15.000 forintos domain névből is lehet gondolni…

 2. mosquito

  tom, valahogy vonzom ezeket, amugy meg google alerts-el figyelem a keresooptimalizalas, seo, stb. szavakat :)

 3. tothzoli

  Nagyon okés, amit írsz, de a seo szakember az mitől is seo szakember? Na ezt nem tudják felmérni a cégek, és tényleg azt látják, amit írsz. Holott a seo nem csak a kódokban van, hanem a tartalomban, a linkekeben, a kommunikációban is.

 4. SEO Guru

  Nagyon sok a jó SEO -s csak egy gond van velük. Nem elég SEM fülesek így aztán a fene nagy tudományuk nem sokat ér.

  Szerintem a cikk írója csupán azért használta a programozás kifejezést mert számára a “kódolás” egyenlő a programozással. Sajnos a webes technikák között nagyon sok mindent programozás alá vesznek. Így sokszor hallom vissza azt is, hogy PHP programozó. Pedig nincs benne semmi programozás hiszen a PHP egy script nyelv, csakúgy mint a JavaScript max. ellentétes funkciót lát el hiszen nem kliens oldali hanem szerver oldali script -elő eszköz. Szóval szerinte azért használta a programozást mert neki már egy HTML kódban való vájkálás is kimeríti a programozást. Nálam a CGI-BIN -en keresztüli C++ jelenti a programozást. Az már tényleg az mert az egy programnyelv :)

  Más különben az utolsó idézet egyik fele azért tényleg igaz. Valóban nagy harc folyik a pozíciókért az egyes kulcsszavakra.

  A flash -es hülyeségeket magam sem kultiválom. Azt viszont észrevettem, hogy a Google és a többi keresőgép is próbál már egyre több értékes információt kinyerni az ilyen oldalakból is.

 5. Joco

  SEO Guru, én értem, a kommented egy vicc, haha, nagyon jó, hahaha! Egy kérdés: te írod a rájöttemblogot?