Hogy csinálhatná ki Murdoch a Google-t?

A legfrissebb Murdoch sztorit mely szerint ugyebár a News Corp elnöke kitiltaná a tolvaj Google-t az oldalairól, ismerjük.

Láttuk a Hitwise adatait is arról, miszerint a Google és a Google News-ból jövő látogatók kb. 25%-át adják a médiabirodalom egyik zászlóshajója, a Wall Street Journal forgalmának.

Szerintem épeszű ember nem is nagyon kezdett el aggódni, hogy jajj mi lesz a Google-el, de “Jason mindig tud meglepetéseket okozni és a SEO-nak nincs jövője Calacanis” felvillantott egy ötletet, ami engem is elbizonytalanított egy pillanatra.

Röviden arról van szó a videóban, hogy ha a News Corp site-jai, és még néhány Top híroldal (NYT, CNN, stb.) összeállna, kitiltaná a Google-t, majd mondjuk a Microsoft-al leszerződnének, és pénzért beengedik a Bing-et, hogy indexelje a tartalmukat, az nagyon-nagyon rossz lenne a Google-nek, mert az emberek szépen átvándorolnának a konkurens keresőhöz.

Az alapfelvetésben első hallásra van ráció, hiszen még az is előfordulhat, hogy világszinten követnék ezt a példát más oldalak és médiacsoportok is.

Mi lenne például ha az Index és az Origo összeállna, hogy kitiltják a Google-t, majd leszerződve mondjuk a Szörccsel, csak neki engednék az indexelést. Csapatostul vonulnánk a Szörcs oldalaira keresni? Esetleg csak híreket keresnénk itt? Vagy mennénk más híroldalakra?

Ti mit gondoltok erről az egészről?

(via @techcrunch)

9 hozzászólás - “Hogy csinálhatná ki Murdoch a Google-t?”
 1. mosquito

  Azt elfelejtettem irni, h nekem kicsit ijesztoek volt Calacanis ebben a videoban. Kicsit zizis az arc :)

 2. Dan

  Az MS -rol el tudom kepzelni, hogy benne van ilyenben, es akkor ugyanaz lesz a helyzet mint mondjuk az OS -ek es bongeszok piacan: ugyan nem az MS termekei a legjobbak, de ugyes liszenszszerzodesekkel megis piacvezetok.

  Ha megis bekovetkezne a fentiekben leirt szcenario, annak hatasat az gyengitene, hogy a hirpiac is valtozik, tehat egyre kevesbe a nagy mediacegek hatarozzak meg, hogy mi a hir, csomo alternativ csatorna van, es lattuk azt is, hogy a legfrissebb hirek sem mindig a nagy es eros mediumokhoz kothetok.

 3. Dan

  Es ugyan nemtok adatokat, de nem hinnem, hogy vilagszinten az lenne a jellemzo, hogy az emberek arra hasznalnak a google -t hogy a “top10” hireloallito oldalon keressenek. Szal sztem egy ilyen lepesnek, hogy blokkoljak a google -t, nem lenne akkora valodi hatasa mint amekkoranak tunik elsore.

 4. Rung András

  Lehet, hogy a Google-re negatív hatással lenne, de ezzel az oldalak elsősorban magukat járatnák le. Miért annyira jó az MS a Google szemben? Az ilyen hülye erőmeccsekre megy el a sok pénz az értelmes munka helyett.

 5. bano

  Ha “az Index és az Origo összeállna, hogy kitiltják a Google-t, majd leszerződve mondjuk a Szörccsel, csak neki engednék az indexelést”, ahogy írod, akkor ketten együtt napi ~1m látogatást buknának rövid- és középtávon, mintegy.

  Szép teljesítmény lenne más keresőktől, ha volnának abban a helyzetben, hogy az “átállók” így kieső forgalmát akár csak megközelítőleg pótolni tudnák.

 6. Vonzó Vera

  Szerintem ahogy a zenei üzlet sem jelent már egyet az MTV-vel, úgy a hírek sem jelentenek egyet a FOX NEWS-zal vagy a CNN-nel (bár utóbbi nem News Corp birodalom).

  Murdoch nemcsak azon “szenved” mostanában, hogy nem találja a profitot úgy, mint a régi szép időkben, hanem azon is, hogy veszélyben van az a hatalma, amivel korábban a politikára gyakorolhatott nyomást annak érdekében, hogy birodalma még nagyobb lehessen.

  A Google ebből a szempontból azért is bánthatja, mert (elvileg) a Google algoritmusai politikai nézetre tekintet nélkül dobják ki az eredményeket, tehát a Google átvette tőle a kapuőr szerepét.

  Ezen a fronton mindenképpen új világ jön a politika, a hatalom és a manipuláció területén.

  Persze, mindezek mellett nem tudhatjuk, hogy a Google-nak mennyire fontos a News Corp, vagy más médiabirodalmak jelenléte a keresési eredményeikben.

  Jelen pillanatban a nagy keresők számára annak megtalálása a legfontosabb feladat, hogyan emeljék be azonnal a Twitter és más social hírfolyamok üzeneteit.

  A magam részéről nem tudom, hogy kifizetnék-e például 2 fontot (a print újság árát) a kedvenc rovataimért hetente, ha a Sunday Times online változatát fizetőssé tenné. Csinálják meg, próbáljuk ki, nagyobb hülyeségekért is adtam már ki pénzt:)

 7. aftermodern

  szerintem működne, de a magyar példa már más.

  a szörcs teljesen ismeretlen, a magyar internetpiac egyik legfontosabb ismérve a felhasználói tudatlanság, inkább az történne, hogy aki beengedi a google-t, az röhög a markába, és lenne ilyen.

 8. Krich Balázs

  “Ha ‘az Index és az Origo összeállna, hogy kitiltják a Google-t, majd leszerződve mondjuk a Szörccsel, csak neki engednék az indexelést’, ahogy írod, akkor ketten együtt napi ~1m látogatást buknának rövid- és középtávon, mintegy.” – annyira érdekelne, hogy ezt mi alapján számoltad ki.

  A két portál keresőkből érkező forgalmát úgy sem merném megtippelni, hogy az [origo] számai itt vannak nyitva előttem.

 9. BaluKapitány

  nem is tudom mikor láttam utoljára a találati listában index.hu vagy origo.hu linkeket… de ha angolul keresek akkor sem jellemző, hogy cnn vagy más nagyobb oldal linkjébe futnék bele… lehet hogy pont ezért kéne megölni a guglit?