A SEO big deal. És itthon?

A tavalyi évvégi predikciók – legyen az magyar, vagy külföldi -, a keresőmarketing, és külön kiemelve a SEO élénkülését, még erősebb felfutását jósolta.

Az itthoni helyzetről nem sok információm van, jobbára személyes tapasztalatokra tudok csak alapozni. Fut felfelé idehaza a SEO, növekszik? Minden bizonnyal. De ki az akinek ez köszönhető?

Szerintem a kis és középvállalkozások szintjén erősödik a dolog. A hagyományos ügynökségeknél negvannak a SEO-s emberek (Carnation, Arcus, NEO, Kirowski), de úgy vélem, hogy az ő ügyfeleik körében kevésbé jellemzőek a nagy SEO-s költések. Tapogatózások vannak, de szerintem a nyomonkövetés, időtartam és egyéb tényezők miatt inkább választják a PPC alapú megoldásokat. Talán történik valami keresőbaráttá tétel egy új site készítése során, vagy egy tanulmány fázisig eljut a dolog a már meglévő site-juk esetében, de ez még ugye édeskevés. És a történet itt véget is ér.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a fent említett “negatív” tényezők egy kisebb cég oldalánál is megvannak. Miért érzem mégis azt, hogy ezeknél az ügyfeleknél jobban eladható a SEO?

Egyrészt sokkal könnyebben őrölnek ott a malmok. A kisebb site méretéből, témájából, “könnyebben” hozhatók pozicióba. (Persze, ez nem ennyire egyszerű.)
ez kvázi magával hozza azt is, hogy a költségek is kisebbek, megfizethetőbbek. Mondjuk annyira friss még ez a SEO sztori, hogy az árak elég széls palettán tudnak mozogni, nincs még ez rendesen kiforrva.

Hype van a SEO körül, ez kétségtelen. Idővel a nagyobb cégeknél is a folyamat része lesz, elkrülhetetlenné válik. Addig pedig a gyorsabban reagáló, és fogékonyabb kisebb cégek oldalaira költött keresőoptimalizálási pénzek azok, amik meredeken emelkednek.

7 hozzászólás - “A SEO big deal. És itthon?”
 1. mulyo

  Ugy erted a Kirowski remek SEOs emberei, akik az uj malev.hu-t elkovettek? Minden heten elzarandokolgatok oda, megnezem a forrast es betegre kacagom magam. Minosegi SEO, nemmondom. Title=Malev, Description=Malev site, Keywords=Malev, es ez __MINDEN__ oldalon. Ha az ugyfeluk lennek en se nagyon eroltetnem naluk a SEO igenyeimet ;)

 2. mosquito

  en itt sysadmin vagyok, ram ne nezzel ;)

 3. mulyo

  Tanithatnad oket jopenzer’, ahelyett hogy alruhas Matyast jatszol ;)

 4. mosquito

  meg az elso hozzaszolasodra visszaterve, azert a tortenet nem ilyen egyszeru mint megtudtam, de nem akarok itt belefolyni ceges dolgokba, szeretnem ha ez a blog elhatarolodna..

  amugy meg, inkabb adjal melot :)

 5. mulyo

  Sosem olyan egyszeru, persze, de annyira kikivankozott, bocsi ;)

  Igyunk egy valamit valamikor hatha teto ala tudunk hozni valami egyuttmukodesfelet.

 6. mosquito

  csutortoki meetup szulinapi moka a merlinben?

 7. mulyo

  Csut nekem gazos sajnos, raidnap WoW-ban. Jol teleszemeteljuk a blogodat ;)