Backlink és SERP analizálás profin – Ahrefs bemutató

A saját, illetve a konkurensek backlinkjeinek vizsgálata mindig is fontos terület volt, és bár sokat hallunk a linkek csökkenő jelentőségéről, egyelőre nem szabad megfeledkeznünk róluk.

Jónéhány eszköz volt és van most is a piacon. Ingyenesek – ezek kevésbé használhatók jól és kevés adatot adnak -, és persze fizetősek is. Ez utóbbiak saját megoldásokkal saját adatbázisokban tárolják a linkeket és azok jellemzőit, melyekkel dolgozhatunk.

Viszonlyag új belépő a piacon az Ahrefs.com (http://ahrefs.com/), ami ugyan fizetős, de a szolgáltatásai közül sok ingyenesen is elérhető. A következőkben ezt az új eszközt igyekszem bemutatni.

Mit nyújt az Ahrefs.com?

Az Ahrefs Site Explorer saját botja (https://ahrefs.com/robot/) segítségével térképezi fel az oldalakat, és mindent egy saját adatbázisban tárol. (A poszt írásának idején több mint 22 milliárd unique feltérképezett URL-nél járunk!) Ennek következtében az eszköz nagyon gyors, gyakorlatilag 5-10 perccel a bot látogatását követően az adott oldalon, az adatok már elérhetőek. (Bővebben a háttérről itt találtok információkat: https://ahrefs.com/about.php

Alapvetően 4 szolgáltatási területet csoportosíthatunk, melyek a következőek:

  • Site Explorer (Overview, External backlinks, New backlinks, Lost backlinks, Anchors,   Crawled pages, Referring domains, Raw data export)
  • SERPs Analysis (Position Analysis, Daily Stats, Daily Stats table, History of changes, Ads Analysis)
  • Reports (Report list, Own domain, Standard report, Report filters, Raw Export report)
  • Tools (Ahrefs Top, Domain Comparison, Chart Comparison, Batch Analysis)

Site Explorer

Ezen a részen vizsgálhatjuk a saját és tetszés szerint választott oldalak linkjeit.

A vizsgált oldalt megadhatjuk URL szinten, de végezhetünk keresést domain.hu/* vagy *.domain.hu/* szinten is!

Aztán már semmi más dolgunk nincs, mint az elénk tárt adathalmazt értelmezni. Láthatjuk az összes hivatkozó oldal számát, részletezve:

  • egyedi domain
  • IP címtartomány
  • .tld végződés
  • HTTP státusz kód (301, 302)
  • típus (szöveg, kép, frame, nofollow, stb.) szerint.

Grafikonos – gyors áttekintés – és listás nézetre is lehetőség van. Az Ahrefs.com egy saját – Ahref Rank elnevezésű – mérőszám alapján állítja fel a ragsort, amely mérőszámba nem csak a linkek mennyisége, hanem minősége is beletartozik. (Azt nem tudom, ezt mi alapján osztályozza.)

Külön fülek alatt kap helyet az aktuális hónapban szerzett új linkek (New), és elvesztett (Lost) linkek listája (Ezek egyébként az External fül alatt is megtekinthetőek, szép grafikonos megoldással.)

Ez elég hasznos, főleg az utóbbi. Meg lehet tenni a szükséges “ellenlépéseket”! :) Gyakorlatilag választhatunk tetszőleges dátumot, lépegethetünk vissza az időben, és megtekinthetjük, hogy mikor és mi történt pontosan!

Az Anchors fül magáért beszél, itt a ránk mutató hivatkozások szövegét – Anchor text – szemlézhetjük. Ha több referring oldalról is ugyanazzal a szöveggel kaptunk linket, akkor ott egy kibomló lista segít a jobb áttekintésben.

Nem csak itt, hanem szinte minden más adat esetében is azonnali lehetőségünk van az adatok exportálására raw vagy .csv formátumban. Ez elég sok “kézimunkától” tud megszabadítani bennünket.

A Crawled Pages alatt találjuk a vizsgált URL vagy domain feltérképezési adatait, annak idejét, az oldal méretét, a külső és belső linkek számát, valamint az oldal méretét is. Plusz infóként feltűnik a Twitter és Facebook megosztások, Like-ok, valamint a Google +1-ek száma is! (Yeah!)

A Referring Domains azoknak az egyedi domaineknek a nevét találjuk, ahonnan 1 vagy több hivatkozás is mutat ránk. Ahonnan több, ott szintén nyithatjuk a listát. A domainek a linkek száma szerint vannak sorba rendezve, és ahol lehetséges, az Alexa rank is feltüntetésre kerül mellettük.

SERP Analysis szekció

Position Analysis

Ennek az igen csak impresszív feature-nek a segítségével, lekérdezhetjük, hogy egy domain vagy pontos URL milyen kulcsszavakra való kereséskor milyen pozícióban jelenik meg a Google vagy Bing/Yahoo! SERP-ben. Jelenleg 50 millió kulcsszót tartalmaz az adatbázis, ami 30 percenként frissül, teljes egészében újra generálódni pedig 15 napon belül képes.

A pontos helyezés mellett információt kapunk még a pozitív vagy negatív elmozdulás mértékéről, a keresési volumenről és a CPC értékéről is.

A Daily Stats és History of Changes menük alatt gyorsan át tudjuk tekinteni, hogy adott napon vagy időszakban milyen változások történtek. Mennyi új kulcsszó került a rendszerbe, amire megjelenünk, mire csökkent a pozíciónk, hogy alakult a CPC illetve a forgalom.

Nekünk sajnos ez a rész kevésbé érdekes egyelőre, mivel nem támogatja a magyar nyelvet, csak a US, GB, AU, DE,  FR, ES, IT, BR, és RU nyelveken érhető el. Ha nemzetközi terepeken mozgó oldalakkal van dolgunk, akkor viszont nagy segítségünkre lehet ez a riport.

Reports

A riportok segítségével kiterjedtebb bontású adatokat kaphatunk a vizsgált site-ról vagy oldalról, grafikonokkal és mindenféle szűrhető információkkal (oszág, .tld lista, anchor text, IP címek, subnets).

Itt a riportoknál ha saját site-ot akarunk vizsgálni, és igazoljuk ennek tulajdonjogát – hasonló módszerekkel mint a Google Webmaster Tools-nál, META, DNS vagy file feltöltés -, akkor tudunk szép riportot kreálni mindig ha akarunk, csak regisztráció szükséges. Versenytársak esetén vagy más vizsgálni kívánt oldalaknál 3 backlink riport készítése lehetséges az ingyenes verzióval, ha ennél többet szeretnénk, akkor elő kell fizetnünk valamelyik csomagra. (https://ahrefs.com/pricing_plans.php)

Tools

Ezen a részen pár hasznos eszköz vár ránk, mint pl. az Ahrefs Top, ahol a legtöbb backlinkkel rendelkező Top 1 millió oldal listáját elemezgethetjük, vagy a Toolbar rész, ahol útmutatást kapunkt szeretett SEOquake pluginünkkel való együttműködésre.

Itt azonban mégis csak a Domain Comparison rész a legizgalmasabb, ahol max 5 domaint tudunk egymással összehasonlítani és megvizsgálni a backlink adataikat.

Árazás

Minden lekérdezési művelet alapvetően “request”-ekbe kerül, amikkel az elején nem vagyunk túlzottan elengedve, ám egy sima – ingyenes – regisztráció már sokat segít. Az összes feature kihasználásához persze előbb vagy utóbb muszáj megtekinteni az árakat, és szükség esetén elő is fizetnünk.

Több csomag közül választhatunk az igényeink szerint, ezen az oldalon elég részletes információt találunk: https://ahrefs.com/pricing_plans.php

Affiliate

A szolgáltatásnak van Affiliate programja is, ahol 20% jutalékot  – ez elég jó! – kapunk minden rajtunk keresztül előfizetett felhasználó után. Az Affiliate rendszer beállításáról itt találtok leírást: http://ahrefs.com/affiliate.php

Verdikt

A backlink és SERP vizsgálatokban az Ahrefs professzionálisan nyújtja mindazt amire szükségünk van. Teszi ezt egy intuitív felületen, ahol minden adja magát. A rendszer nagyon gyors, nem csak az adatok feldolgozásában, hanem megjelenítésében is. Aki komolyan foglalkozik keresőoptimalizálással, és megfelelő hangsúlyt fektet a linkek elemzésére, az nem fog csalódni az eszközben!