Stumpedia – the human-powered search engine

Szerző:

2008 február 27Keresők

Elindult ma a Stumpedia Picit naivak:

“a global democratic search engine powered by the people, for the people has officially launched.”.. “The black box mentality of industry leaders in the search space must be broken.

Szóval egy közösségi kereső, ami nem botok által összegyűjtött tartalmat indexel mindenféle algoritmusok alapján, és ad relevánsnak ítélt találatokat. Itt minden kontrol a felhasználók kezében van. Rákeresel mondjuk a “seo blog” szóra. Kapsz néhány találatot, majd azt gondolod, hogy te tudsz egy olyan seo blogot, ami ide való, de nem látod a listában. Fogod, beregisztrálsz, hozzáadod. Legközelebb már megjelenik. Ha valaki hasznosnak ítélte, akkor szavazni fog rá, nőnek a “pontjaid”, feljebb kerülsz a SERP-ben. Nagyjából ennyi.

Érdekes kezdeményezés ez, de ezzel nem hiszem, hogy meg lehet törni a “search industry black box” mentalitását, ahogy ők nevezik.

Macerás ám mindig linkeket hozzáadogatni, és aztán még szavazgatni is. Az automatizált úton (robotok) összegyűjtött és rendezett tartalom nagy fegyver. Bár utolsó mentsvárnak talán jó lehet, ha esetleg a többi kereső nem talált semmit.