Spezify – Csak egy újabb visual search engine?

Szerző:

2009 augusztus 3Keresők

Örök kérdés, hogy a visual search engine-ek jók e, hasznosak e, jobban tudunk velük keresni mint pusztán csak szöveges társaikkal. Már ami a megjelenítést illeti. Való igaz, hogy a kereső felület az utóbbi években lényegesen nem változott.

Voltak, vannak próbálkozások, ilyen volt a Searchme: is, ami szép lapozgatható formában tette elénk amit keresünk. Erről most csak egy videót tudok már hirtelen mutatni, mert a Searchme: likviditási gondokkal küzd, és jeleneleg át van irányítva a google.com-ra.

Ma reggel ReadWriteWeb-en jött szembe egy új visual search engine beharangozó, amire mint minden ami search-el kapcsolatos hírre, azonnal ránézek.

A 6 hete élesben is elindult Spezify, egy stockholmi startup terméke engem 1 perc alatt megfogott. Eltekintek most a helytelenül kezelt magyar ékezetektől, és a láthatóan még kicsi indextől.

A könnyű és intuivív kezelhetőség, ahogy a találatokat megjeleníti, ahogy elrendezi őket, hierarchia nélkül, ahogy a felület egérrel megfogva mozgathatóvá válik, és amilyen gyors, az nekem pont elég volt.

A találatok forrássai vaálaszthatóan ki-be kapcsolahatóak, ha esetleg zavaróak lennének, hiszen a Spezify hoz találatokat a Twittertől kezdve az Amazon-on át az Ebay-ig. Ugyanígy választhatóak a csak videós, képes, vagy csak szöveges tartalmak is.

Az külön furcsa volt, hogy egyáltalán nem éreztem hátrányát annak, hogy nem egy listában kapom a találatokat, tudván, hogy a relevancia állítja fel a sorrendet. És persze így kicsit tovább mazsolázgattam az eredmények között, betudván az újdonság varázsának is.

Szó ami szó, azon új típusú keresőfelületek közül amikkel eddig találkoztam, ez volt az első amire azt mondom, hogy na, valami. Aztán majd ti megcáfoltok, hogy látjátok?

Spezify