SeachCloud – Súlyozott keresés

Szerző:

2008 augusztus 1Keresők

Július közepén indult ez a kereső, mely cseppet sem hasonlít a jól megszokottakhoz. Az erőssége vagy különlegessége abban áll, hogy a megadott különféle kulcsszavakat súlyozni tudjuk, ezáltal befolyásolva a visszaadott találatok listáját.


searchclud

A történet úgy néz ki, hogy fogjuk és beírjuk a keresőkifejezéseinket, melyek a fenti képen látható felhőbe kerülnek (cloud, vágod? :), ahol aztán tetszés szerint módosíthatjuk őket, ami leginkább a súlyozásukat/fontoságukat jelöli, a méretűk növelése által!

Tehát ha beírom például, hogy “buy” “amazon kindle” “black”, és a buy szócskát “fontossabbá” tesszük mint a többiet, akkor a találati lista egészen átrendeződik, mint ha mindegyik szót ugyanolyan súlyozással hagytuk volna.

A SearchCloud egyébként a Yahoo találataira épít, amiket aztán a BOSS platform segítségével alakítgat.

A Kereső Világ-ot idézve:

A Yahoo tegnap megnyitotta eredményeinek a felhasználását fejlesztők számára BOSS (Build your Own Search Service) néven.

Ez önmagában még nem lenne nagy hír, hiszen mindegyik keresőnek létezett eddig is olyan programozható felülete (API), ahonnan kereséseket lehetett végrehajtani, részben akár testre szabni. Az igazi különbség néhány nagyon fontos jellemzőben van. Tetszőleges számú keresést lehet végrehajtani ingyenesen, és a keresési eredmények sorrendje szabadon átrendezhető és más eredmények is hozzáadhatóak! Ilyen szolgáltatás korábban sehol nem volt elérhető ingyenesen tudomásom szerint.

Nekem szimpatikus és meggyőző volt a SearchCloud, az a fajta ötlet ami benne van, igazán remek. Nem csodálkoznék ha máshol is felbukkanna ez a fajta súlyozott kereshetőség majd.