SEO snippets (2009.03.25)

Volt pár apróság az elmúlt napokban, amiket legalább említés szinten szeretnék megosztani, még ha bazi hosszú posztok nem is születnek belőle.

Adobe Flash SEO

Gyakorlatilag 1 éve röppent ki a hír a nagyközönség elé – bár ekkor már régebb óta folytak a fejlesztések -, hogy a 3 nagy kereső (Google, Yahoo, MSN) az Adobe segítségével képes a flash oldalak bizonyos fokú indexelésére.

Az Adoba a napokban pedig fogta magát, és elindított egy Search Engine Optimization Technology Center-t, kifejezetten RIA-t (rich internet application) használó oldalakhoz, segítséget nyújtva a minél hatékonyabb keresőbarátság eléréséhez. Egyelőre nem sok cucc van fent, de várhatóan bővül majd az elérhető információk mennyisége, és kiindulásnak addig is tökéletes.

Kulcsszó az URL-ben, Matt Cutts válaszol

Kérdezték tőle, hogy a kulcsszó sorrendjének az URL-ben van e hatása a rankingre. Azt válaszolta, hogy emiatt egyáltalán nem kell aggódni, gyakorlatilag nincs jelentőssége. Viszont a kulcsszó megtalálhatóságáról az URL-ben azt mondta, hogy “does help a little bit”.

Na ezzel nem vagyunk azért kisegítve, főleg ha hozzátesszük, hogy arra a kérdésre, hogy “ha van egy site-om, ahol a kulcsszavak nincsenek az URL-ben, akkor most essek neki átírkálni őket?”, azt válaszolta, hogy ha van egy müködő megoldásom, akkor nem igazán “éri” meg nekiesni, és átirogatni az URL-eket.

Ugye ti is azt érzitek amit én :) Matt mond is valamit meg nem is :) Ezen a videón amúgy megtekinthető: Does the position of keywords in the URL affect ranking? Szívesen vennék egy elemzést arról, hogy amikor a “does help a little bit” elhagyja a száját, akkor elemezve a metakommunikációját, mi derülhet még ki? :)

SERP csiszolgatások

Megjelentek hivatalosan is a Hosszabb snippet-ek a SERP-ben, a hosszabb keresőkifejezéseknél (> 3 szó) legalábbis.

Továbbá javítottak a keresésünkhöz kapcsolódó egyéb javasolt keresőkifejezések ajánlásain is, enyhe szemantikával megfűszerezve. Bővebben itt: Two new improvements to Google results pages

4 hozzászólás - “SEO snippets (2009.03.25)”
 1. Tóth András Zoltán

  Még ha a google-nek nem is számít, a usereknek a SERP-ben azért jobban feltűnik az a találat ahol a kereső szó is ki van emelve az URL-ben. Sztem.

 2. mosquito

  abszolut, tok jogos amit irsz, csak a nagy sietsegben azt kifelejtettem, h azert az “emberi” tenyezot mindenkeppen vegyuk figyelembe, szal igen, hasznaljuk a kulcsszot az URL-ben ha tudjuk, ha masert nem, hat azert amit irsz :)

 3. Tóth András Zoltán

  Elvileg a usereknek szeretnénk eladni, és nem a google-nek… :))

 4. Guppyluh

  Hey all, how do you devote your holidays?