SEOröhejek.hu

Szerző:

2008 szeptember 9Keresőoptimalizálás

Nem erős oldalam a kritika és mások szapulása, nem is nagyon szoktam élni vele, de tegnap este ért néhány impulzus, ami mellett nem tudtam elmenni szó nélkül. Hirtelen felindulásból a “SEO szolgáltatás” kulcsszóra kerestem, és a google első találati oldalán megjelenő cégek, vállalkozások oldalait bóklásztam végig többé kevésbé.

Alapvetően valahol 2 részre osztanám a hazai SEO-val foglalkozó cégeket. Vannak azok, akik már régen üzik az ipart, viszonylag letisztult és kicsit visszafogott módon hirdetik a szolgáltatásaikat. Ezek a szolgáltatások nem fellengzősek, nincsenek bennük felelőtlen ígéretek. Legalábbis kifelé ;) Nekem ez az oldal a szimpatikus, valahol ezt tartom követendőnek.

És van a másik oldal, ahol egyszerűen olyan szintű parasztvakítás megy, hogy jóérzésű és kicsit hozzáértő ember esze megáll. Kedvenceim:

Kulcsszavakra és helyezésre
Ön megadja a célhonlap címét, az elérni kívánt helyezést a Google.hu találati oldalán és megmondja a kulcsszót, mi pedig ajánlatunkban megválaszoljuk, hogy mikorra és milyen összegért vállaljuk a megbízást.

PageRank értékre
Ön megadja a célhonlap címét és azt a PageRank értéket amit el szeretne érni, mi pedig ajánlatunkban megválaszoljuk, hogy mennyi idő alatt és milyen összegért vállaljuk a megbízást.

Bejövő linkek számára
Ön megadja a célhonlap címét és az elérni kívánt bejövő linkek számát, mi pedig ajánlatunkban megválaszoljuk, hogy mennyi idő alatt és milyen összegért vállaljuk a megbízást.

Indexelt oldalak számára
Ön megadja a célhonlap címét és az elérni kívánt indexelt oldalak számát, mi pedig ajánlatunkban megválaszoljuk, hogy mennyi idő alatt és milyen összegért vállaljuk a megbízást.

Ezek közül talán a PageRank értékre vonatkozó rész a legkomolyabb, de azért a többivel is vitába tudnék szállni :) Elképzelem az ajánlatkérést:

– Jó napot kívánok, 8-as PageRank-re szeretném felhozni az oldalamat.
– Üdvözlöm, semmi akadálya. 2 év, és 20 millió forint lesz.

Viccet félretéve, van olyan, aki erre kér ajánlatot? Kiírni sem semmi egy ilyet azért, hiszen a jó SEO folyamatok “hozadéka” lesz, hogy az oldalad magas PR-t kap. Nem értem.

Hangzatos bemutatókból sincs hiány. Itt a kedvenc a következő:

Versenytárs elemzés – egy elterjedt taktika a versenytársak oldalainak megvizsgálása, hogy miért kapott jobb helyezést, melyek azok az optimalizációs eszközök, amelyeket használnak, s utána az ön oldalának jobb beállitása, hogy előbb helyezkedjen el. Itt az emberi szem számára láthatatlan összetevők elemzésé történik különböző szoftverek segitségével.

És ez csak a SERP első oldala volt. Gondolom csak a felszínt karcolgatom ezekkel az észrevételekkel, ls persze, ilyen világban élünk, meg persze más ágazatokban is van ilyen, de hogy nem lehet ezt valahogy szabályozni, azt nem értem.