Mosaic Cloaking

Viszonylagosan új ez a megnevezés a SEO-sok eszköztárában. (Hogy fehér vagy fekete, ezt mindenki döntse el maga.)

Maga a cloaking bizonyára ismerős mindenkinek. Gyakorlatilag ez az az eljárás, amikor teljesen más oldalt mutatunk a keresőrobotok felé, mint a humán látogatóinknak. Általában ezt egy User-Agent, illetve IP cím vizsgálattal dönti el a weboldal tulajdonosa, hogy az adott látogató keresőrobot, vagy pedig hús-vér ember. Vannak egészen egyszerű scriptes megoldások, és vannak igazán kifinomult szoftverek is, állandóan frissített IP cím adatbázissal (spiderSpy), hogy mindig tudják honnan jönnek a robotok. A célja? A cloaking segítségével egy kulcsszavakkal alaposan megtűzdelt oldalt kínálhatunk a robotok számára, míg a normál látogatók megkapnak egy user-friendly, képekkel, flash-el felszerelt oldalt. A Google nem ajánlja ennek a technikának a használatát, ellenkező esetben akár az indexből való kizárással is büntethet.


arabic mosaic tiles

A mosaic cloaking tulajdonképpen a normál cloaking alapjaira épül, legalábbis ami a robot és humán megkülönböztetést ílleti. Abban különbözik a 2 technológia, hogy a mosaic cloaking alkalmazása során, a weboldalnak csak bizonyos részeit (mozaik) változtatjuk és mutatjuk másképp, nem pedig az egészet. Lássunk egy egyszerű példát:
Tegyük fel, hogy vannak üres helyek az oldaladon. A mosaic cloaking során csak ezeket az üres helyeket változtatgatod, teszel oda kulcsszógazdag szöveget, vagy hirdetést ha humán látogatód van, és marad mondjuk üresen ha egy robot jön. De alapvetően végtelen sok lehetőség van, adhatsz más-más CSS-t és javascriptet igény szerint, használhatsz fake hozzászólásokat annak érdekében, hogy ugyanolyan méretű oldalakat szolgálj ki, és megnehezítsd az oldal leleplezését.

4 hozzászólás - “Mosaic Cloaking”
 1. gphilip

  Hali!

  nem biztos, hogy pont a poszt témájába vág, de azért valamennyire mégis…
  a cégünknek van egy weboldala, amin momentán egy termékpromóció fut.
  Ugyanezen a domain-en szeretnénk elindítani egy új webáruházat, tehát a promót levesszük és a helyée jön a webshop.

  Gugli szempontbóól mi lenne optimális? Ott hagyni a mostani promót (aminek semmi köze az új webáruházhoz) vagy levenni, 404-ezni és néhány hónap múlva (mikor indul a webáruház) a helyére tenni.

  Tehát most jóelőre leszedjem vagy ne?
  Mit gondoltok?

 2. admin

  szerintem tedd ki nyugodtan a webaruhazat, a termekpromo beindexelt oldalai amik pedig majd 404-re mennek egy darabig, legyen atdobva a webshop index.html-re. A nem a fooldalra mutato URL-eket 301-es redirecttel told at majd a webshop fooldalara.

 3. BlackHatSeoMagic

  Greetings Webmasters!

  According to you vein $49.99 SEOLINKPRO full?

  Look at it: http://blackhatseo.pageranktuning.info

  Let it send a message if somebody has a similar program, we may substitute is:-)

 4. Bocsi én csak a link végett rakom ki…. +1 szer sorry