Iránban a Google

Szerző:

2011 október 25Egyéb Tech Google

friendly internet

2 hetes iráni utazásom első napján volt szerencsém meglátogatni a teheránban megrendezésre került Digital Media Expo-t, ahol a helyi játék és mobil alkalmazás fejlesztők, telekommunikációs cégek, a kormány Cyber Police “alakulata” és megannyi az internethez és kommunikációhoz kapcsolódó csoport vett részt. Természetesen külön standokon kapott helyet a kormány megannyi szerve, és voltak szép számmal – igen csak igényesen megcsinálva – installációk arról, hogy a számítógépes játékok miért és hogyan teszik tönkre az életünket, mennyire rendszerellenesek, stb. stb. Vicces volt látni a “veszélyes” játékok közé sorolt Grand Theft Auto-t vagy a Spore-t, de a Sims-en és Harry Potteren is jókat kuncogtam :)

Volt egy külön alagútban berendezett rész is, ahol a különféle Google szolgáltatások voltak szemlézve. Ezekből mutatok párat (ahol fárszi a szöveg, oda kértem segítséget :)




A Google Analytics is rossz, mert megfigyel, adatokat gyűjt.


2011. január 19-én a Google elérhetővé tett néhány szolgáltatást iránban, amik korábban bannolva voltak (Google Earth, Chrome, Picasa).
Really, doesn’t imperialism (or colonization) smell like service?!




Beware that google+ doesn’t hang us with its circles!


Did you know that each click you make on the internet has an income of 6.5 cents for the site you are visiting?!
With that in mind, how much do you think goes into the account of sites like google and facebook from iranian users?!



Egyébként a Facebook is kapja az ívet odakint, bár itt kevesebb plakát “szólt róla”. Bannolva is van, bár ennek ellenére is 17 millió iráni használja a Facebookot. Tiltólistán van a Flickr is, a hvg.hu, az index.hu, legalábbis ezeket néztem. Foursquare, Instagram és origo.hu viszont mennek gond nélkül.

Egyik iráni barátom vélemény erről az egészről: People over here are quite good at detecting government bullshit and propaganda in general. This means that people who saw these posters either knew the truth, didn’t care about the subject or could smell the bullshit!

A Google Plus egyébként meglepő módon általában működött, már ha volt az embernek elég ideje, hogy kivárja amíg betöltődik. Ami feltűnt viszont, hogy a nagy szidalmazás ellenére, nagyon sok helyen a Google által biztosított Public DNS-ek IP címei voltak megadva nameserver-ként, olyan helyeken is mint az Imam Khomeini repülőtér, vagy egyéb erősen kormányhoz köthető helyszínek.