A Google Analytics magasabb fokozatba kapcsolt

Néhány információ korábban kiszivárgott a Google Analytics várható újdonságairól, de még fel sem ocsúdtam, mikor már hivatalosan is bejelentették őket az Analytics hivatalos blogján.

Miután egy elég nagy update-ről van szó, biztos várni kell pár napot amíg minden új feature aktív lesz, nálam egyelőre még semmi sem látszik.

Jöjjön az elég ütős lista:

Goal változások: Az eddig 4 goal helyett immár 20 goal definiálható. Eddig a célok elérése úgy müködött, hogy ha a felhasználó eljutott egy általunk megadott URL-re a site-on, akkor teljesült a cél. Most ez változott, vagyis bővült, mostantól lehet goal az oldalon eltöltött idő (Time on Site), valamint a Pageview per Visit, azaz akkor lesz elért egy cél, ha az általunk meghatározott számú oldalmegtekintés megtörténik.

Segment Unique Visitors: Mostantól lehetőség van a Unique Visitors-ok (Teljesen egyedi látogatók) szegmentálására is, korábban róluk mindössze 1 helyen kaphattunk infot, itt: Visitors > Visitor Trending > Absolute Unique Visitors.

Custom Variables: A Custom Variables segítségével különféle címkéket “ragaszthatunk” például a látogatóinkra, melyek alapján tovább tudjuk őket vizsgálni és követni. Eddig egy ilyen címkét tudtunk 1 egyedi látogatóhoz rendelni a _setVar segítségével, mostantól azonban több is rendelhető lesz. A lehetőségek kb. végtelenek:

– member és non-member szegmentálás
– vásárló, nem vásárló szegmentálás
– tartalom alapján kategorizálás
– a látogatók landing page alapján történő szegmentálása
– vásárló szegmentáció rendelések alapján
– stb.

Ezeket a saját változókat többféle szinten tudjuk beállítani, Pageview, Visit és Visitors szinten. Bővebb infó a Custom Variables lehetőségekről.

Expanded Mobile Reporting: iPhone-os látogatókról eddig is volt már infónk – Google Analytics iPhone szegmens -, de valljuk be ez édeskevés, hiszen idehaza azért nem rohangál még mindenki ezzel a készülékkel felszerelkezve. Mostantól lehetőségünk lesz követni a site-unk mobil telefonról történő látogatásait is, és azokról jelentést kapni. Attól függetlenül, hogy azok támogatják a javascriptet vagy nem. Azért a történet nem megy ennyire könnyen, muszáj lesz egy szerver oldali kódra elhelyezni, melyet innen lehet letölteni, és ami egyelőre a következő nyelveken készült site-okat támogatja: PHP, Perl, JSP and ASPX (azt hiszem ezzel azért elég nagy réteg le van fedve)

Analytics Intelligence: Tessék, ez is ittvan még :) Mostantól a Google Analytics értesít bennünket ha az eddig megszokott látogatói mintákban változás következik be, pl. hirtelen kapunk plussz 2000 látogatót valahonnan, vagy hirtelen megnőtt a bounce rate-ünk, stb. Ez az adat nem real-time, napi, heti és havi minták alapján jöhetnek a jelzések. Nem kell tehát mostantól bogarászgatni, hogy mi is van, gyakorlatilag figyelmeztetve leszünk. Saját alertek is beállíthatóak lesznek különféle mérőszámok és dimenziók alapján. Talán egyszer sms-ben is megkaphatjuk majd ezeket a jelentéseket. Nem lennék meglepve :)

Advanced Table Filtering: Gyakorlatilag egy táblázat elemeinek a gyors filterezésére lesz lehetőség, ahol táblázatos formában kapjuk az adatokat. Pl. a Forgalom forrásai, Kulcsszavak résznél, ha van 500 kulcsszó a táblázatban amiken keresztül a látogatók jöttek, akkor gyorsan meg lehet szűrni, hogy csak azok maradjanak, ahol a lepattanási arány (bounce rate) kisebb mint 30%.

8 hozzászólás - “A Google Analytics magasabb fokozatba kapcsolt”
 1. Dan

  Ez az értesítős dolog vicces lehet, főleg sms-ben. “Jaj, nem töltenek el elég időt az oldalakon az XYZ AW kampányból érkezett látogatók…” :D

 2. István

  Tartalmas összefoglaló köszi, pár nap múlva ellenőrzöm, mert még nekem sem akívak!

 3. DVD gyártás

  Köszi a hasznos információkat!

 4. Buzogány László

  Ezigen, már alig várom. Vajon mennyi időnek kell eltelnie, hogy végre megjelenjen? Ugye itt az ingyenes verzióról van szó?

 5. mosquito

  Nekem már benne vannak, mondjuk én csaltam :) Viszont másoktól is hallottam már, hogy megjelentek az újdonságok. Szerintem folyamatos roll-out van, biztos nálad is meg fog jelenni hamarosan.

 6. umcaumca

  Azt is mutathatná, hogy adott nap, adott napszakban milyen a látogatottság, órára lebontva. Vagy csak én vagyok a láma, hogy eddig nem találtam meg ezt a riport?

 7. cialis bestellen

  apres avoir eprouve divers accidens,

 8. achat levitra

  Mischen leichter ermoglicht ist.