AdTaily – Látogatókból hirdetők 3 kattintással

Szerző:

2010 április 23Egyéb Tech24 hozzászólás

Weboldalaink hirdetési felületeinek az értékesítése nem könnyű dolog. Próbálkozhatunk esetleg Google Adsense vagy Etarget hirdetések megjelenítésével, kirakhatunk különböző Affiliate dobozokat, sőt, havi pár ezres látogatottság esetén lehet, hogy valamelyik sales-house is szóba áll velünk. Tehetünk ki esetleg médiaajánlatot is a footerba, hátha valaki személyesen keres meg minket.

A lengyel AdTaily megoldása azonban alapvetően máshogy működik. Itt a különböző közvetítők kihagyásával, bármelyik látogatónk hirdetővé tehető. A látogatók/hirdetők aztán pusztán pár kattintással, az oldal elhagyása nélkül tudják saját hirdetésüket elhelyezni a weboldalunkon, a direkt erre a célra “kialakított” területen.

Az AdTaily-ről először a Barcamp Budapest Web 2.0 Symposium-on hallottam, és bár sok kérdés merült fel már az előadás közben is, elsőre szimpatikusnak tűnt.

Rövid bevezetésként az említett budapesti előadás diái:

Az előadás után jelentkeztem a nemzetközi zárt béta programba – lengyelországban már 2009 augusztusa óra megy élesben -, mert szerettem volna személyesen is meggyőződni róla, hogy mit tud a rendszer. Néhány nappal ezelőtt jött is a meghívó, így aztán már némi személyes tapasztalattal felvértezve tudok a rendszerről beszélni.

Elsőként mindjárt leszögezhetjük, hogy az egész regisztrációs, kódbefűzős és hirdetés feladásos procedúra végtelenül egyszerű, szépen designolt, és intuitív.

A rendszer egyelőre zárt béta, de a blog olvasói és én is abban a szerencsés megtiszteltetésben részesültem, hogy kaptunk saját invite kódot, így aztán bárki aki szimpatikusnak találja a megoldást,.és szeretné kipróbálni, az könnyedén megteheti az alábbi oldalon: http://beta.adtaily.com/publisher/users/new
Az invitációs kód: seobloghu

(Közben én próbáltam belépni, nem kért egyelőre kódot, de ha kér, akkor használjátok ezt. Ha nem kér, akkor örüljetek :)

Ha hirdetés megjelenítők szeretnénk lenni, akkor először a site-ot regisztrálni kell. Néhány alapadatot mi adunk meg, majd jön az izgi rész, az árak beállítása. A rendszer egyelőre dollár, euró és font típusú pénznemeket kezel, ez gondolom idővel majd bővülni fog.

A megszokottaktól eltérően, nem CPM, CPC vagy egyéb a hirdetők számára olykor mágikus módon állítunk árat, hanem napi, heti, havi, vagy teljesen egyedi konstrukcióban (pl. 13 nap). Az árakat beállíthatjuk mi, vagy rábízhatjuk a rendszerre is. Ha használunk Google Analytics-et, akkor az AdTaily képes onnan áthúzni a látogatottsági adatokat, és azokon alapulva kalkulálni egy várható kattintási mennyiséget, mely alapján az árakat javasolja. Ha nincs GA, akkor is próbál kalkulálni, de hogy milyen adatok alapján, azt nem tudom.

Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint a rendszer által generált javascript kódot, az oldalunk megfelelő területén elhelyezni. Egy oldalba több hirdetés is elhelyezhető, a hirdetések mérete pedig 125×125 pixel lesz. A hirdetések szövegesek, vagy tölthetünk fel képet is – egyelőre ez nem megy -, de animált és egyéb hirdetésformákra nincs lehetőség.

Ha kitettük a kódot, akkor kb. a következő jelenik meg a weboldalunkon:

Jön a látogató – potenciális hirdető -, és úgy dönt, hogy szeretné itt a saját termékét vagy szolgáltatását megjeleníteni. Kattint a dobozon, elégedett az árakkal, kiválaszt egy neki megfelelő időtartamot, és anélkül, hogy el kellene hagynia az oldalt, egy HTML5 szerkesztő segítségével feladhatja a hirdetését. Megadja a céloldalt, megírja a hirdetési szöveget – vagy feltölti a már kész bannert -, és kész.

A fizetés PayPal segítségével történik egyelőre, az összeg pedig megy egyből a hirdető PayPal számlájára. Előtte azonban a megjelenítő kap egy értesítést az új hirdetésről. Itt van lehetőség moderálni, vagyis visszautasítani, ha valamiért nem járulunk hozzá, hogy megjelenjen. Ha viszont minden rendben ment, akkor a pénzt megkapjuk azon nyomban. Közben az AdTaily is levesz pár centet, ő ezen keres. Egy oldalnál nem sokat, de jelenleg lengyelországban 10.000 megjelenítőről, és 3.000 hirdetőről beszélünk – Canon, Ford, Nestlé -, és ezeknél a számoknál azért már csepeg valami a kasszába.

A megjelenítő aztán egy felületen keresztül láthatja, hogy mennyi megjelenés és kattintás volt a hirdetésen, és biztos valahol a hirdető is kap statokat, de ezt egyelőre nem találtam meg :)

Nekem abszolút bejövős a cucc, már csak a könnyű kezelhetősége miatt is, de az újszerű megközelítés is tetszik.

Nehéz lenne egyelőre hatékonyságról beszélni, a hirdetésfeladó szerkesztőn lehetne még javítani, például színek és fontok választása a jobb designba illeszkedést elősegítendő, esetleg kártyás fizetés lehetőség, stb. Mindenesetre ha szélesebb körben is elterjedne itthon, akkor biztos vagyok benne, hogy abszolút konkurensként léphetne fel pl. az Adsense-el szemben, bár a kettő alkalmazása nem zárja ki egymást egy oldalon.

Nagy mennyiségű AdTaily-t használó oldal esetében jó lenne egy akár tematikusan szűrhető lista is, hogy tudjuk milyen típusú oldalak vannak a rendszerben ahol hirdetést tudok megjeleníteni. Mondjuk a 20-30-50 oldalra egyesével feltöltendő hirdetések tudnak majd pepecselős melók lenni, de lehet idővel erre is lesz megoldás. Majd meglátjuk, én szurkolok.

Te mit szólsz?

24 hozzászólás - “AdTaily – Látogatókból hirdetők 3 kattintással”
 1. EdgarPE

  Elsőre szimpatikusnak tűnik! Viszont az AdSense megtanított, hogy hirdetési hálózatokban csak akkor bízzak, ha nyilvános, és szigorúan betartott a bevételek osztozási aránya.

  Én nem látok erre vonatkozó infót az oldalon. Mit tudsz erről?

 2. Jóföldi Endre

  Berlinben és Párizsban is találkoztam személyesen az Adtaily-s srácokkal. Nagyon szimpatikus, dinamikus csapat.

  Egyébként nincs bevételmegosztás, ugyanis a tiéd a teljes bevétel! Ők más módon jutnak a pénzhez, amit bevallom a rendelkezésre álló 10 percben, amennyit egy startup a színpadon volt én nem értettem meg :)

 3. RolFic

  Elég szimpatikusnak tűnik a rendszer -> lehet, hogy én is kipróbálom!

 4. Jóföldi Endre

  Egyébként van egy érdekes mellékhatása rendszernek, amir most jöttem rá.

  A hirdetés árából majd jól lehet következtetni az adott oldal forgalmára, hiszen közvetlen hozzáférése lesz az Analytics-hez. :)

 5. Julia Krysztofiak-Szopa

  Istvan, many many thanks for your review!

  Yes, we want to give our users more options for the widget’s customization. I guess it will be our priority the next 2 weeks. We plan to work on the self-promo ads (you’re be able to put your own banners in your widget for free, eg. to promote your own projects or your firends’ blogs) and of the better aesthetics of the widget itself.

 6. Anikó

  Tetszik!
  Biztosan ki fogom próbálni, , nagy kedvet csináltál hozzá.

 7. vanabi

  Ha jól értem akkor az oldalam látogatója lehet a hirdetőm. Ahhoz tehát, hogy egy “nagy” hirdető összeválogassa az ő kampányába illeszkedő weboldalakat, ahhoz nem kicsi munkát kell befektetnie. Mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy egy Ford egyesével meglátogat 50 autós weboldalt és mindenhol elhelyezi a hirdetését. E tekintetben ez a cucc az ügynökségek életét fogja csak megkönnyíteni. Jól gondolom?

 8. Julia Krysztofiak-Szopa

  Vanabi, I use google translate, I hope it’s OK if I answer in English:)

  You’re right that it’s hardly possible that a marketer from Ford will come and buy ads for their cars on a dozen auto-moto blogs. That’s why we also develop a sales component, to sell wholesale campaigns to our bigger partners. Basing on our experience in Poland, it definitely works. Among our clients there was Volvo, UPC, Coca Cola, Canon and many others. The definitely were interested to buy their presence on the niche, targeted blogs and communities.

 9. mosquito

  Thanks for the quick and helpful reply Julia! It help us to see how could we use AdTaily in real!

 10. MárkaJani

  Zseniális! Az ilyen ötletek fel tudnak villanyozni :)

 11. Rabbit

  @Endre – úgy emlékszem, azok után kapnak ők jutalékot, akik az adtaily site-on keresztül találnak és foglalnak hirdetési helyeket.

 12. Keserű Imre

  Nekem nagyon tetszik, iszonyat jó ötlet. Kártyás fizetés nagyon jó lenne. Remélem nem állnak meg a fejlesztéssel!

 13. Julia Krysztofiak-Szopa

  Imre, we’re developing new features every day:) Yesterday we’ve just launched the self-promo ads, so you can now ad your own ad for free in your banner, like on this screenshot:
  http://img.skitch.com/20100427-f3t8qcux2qfbtkr28aejnqi21e.png

 14. Kipróbáljuk.Kiraktuk.

  35 € / Heti 1 000 000 oldalletöltés (hirdetés megjelenés) áron.

  Reméljük beválik!

 15. Honlapkészítés Ingyen

  @Julia Krysztofiak-Szopa

  Don’t forget to register the adtaily.hu domain!

  Ne felejtsétek beregisztrálni a adtaily.hu domaint!

 16. CssaBee

  Mindenképpen gyorsabban kikerül az ilyen hirdetés, mint egy AdSense-es (sajnos). Majd meglátjuk mi sül ki belőle.

  Az meg pláne tetszik, hogy ide is kommentelnek:)

 17. Keserű Imre

  @Julia Krysztofiak-Szopa thanks, i tried today! :)

 18. Sherad

  MInt írtam neked, pont egy hasonlón agyaltam a napokban :) , de most bevetettem ezt OA-n is lássuk mi lesz, igaz még beta és e téren is javulhat, de itthon a kisebb hirdetők irányából problémának érzem hogy a felület angol. Remélhetőleg adott nyelvterületre irányított felülettel jelenik majd meg az éles verzió. Amúgy fajántos a cucc…

 19. Keserű Imre

  Csak nekem nem megy IE alól?

 20. mosquito

  Elkepzelheto, a hirdetesfelado HTML5-os ha jol olvastam. Amugy is, ki hasznal mar IE-t? :)

 21. Bálint

  Működik ez az AdSense-el egyetemben ?

 22. mosquito

  Balint, ugy erted mellette? Vagy olyan hatekonysaggal mint az Adsense? Egyelore idehaza pici az elterjedtsege, de vegyuk hozza, h nem is volt meg bevezetes. Szoval egyelore nagyon kevesen hasznaljak, de egyebkent tokeletesen mukodik, es amennyiert adod a hirdetest, annyi a tied is :)

 23. Bálint

  Úgy értettem mellette :)

 24. mosquito

  Igen persze, teljesen jol mukodik mellette. A Google-nek azt hiszem nincsenenk erre vonatkozo korlatozasai, csak magara az Adsense-re nezve, ahol is max 3 hirdetescsoport helyezheto el egy oldalon.